2016-03-14 10:42:00

Господь Бог не ототожнює нас з нашими гріхами. На молитві «Ангел Господній» з Папою Франциском 13 березня 2016


«Нікчемність і милосердя – одне навпроти іншого». Перед молитвою «Ангел Господній» Папа Франциск прокоментував євангельську розповідь про жінку-перелюбницю, наголосивши, що «Бог ніколи не хоче смерті грішника, але щоб він навернувся і жив».

Жінка-перелюбниця, за словами Святішого Отця, представляє кожного й кожну з нас, коли ми не є вірними Богові. Однак, Ісус не засуджує цю жінку, але її спасає.

Десятки тисяч римлян та паломників з усіх закутин світу заповнили в неділю 13 березня 2016 року площу святого Петра у Ватикані, щоб вислухати повчання Папи, проказати з ним молитву «Ангел Господній» та отримати його благословення. На цей день, п’яту неділю Великого Посту, припадала третя річниця вибору Папи Франциска на престол наступника святого апостола Петра.

Коментуючи уривок із Євангелії від святого Івана, що читався тієї неділі в римо-католицьких храмах, Святіший Отець підкреслив милосердя Бога, який  не хоче, щоб грішник загинув, але, щоб він був спасенний.

Посилаючись на євангельську подію, коли до Ісуса привели жінку, спійману на перелюбі, яку фарисеї мали намір каменувати, Єпископ Риму вказав, що це виняткова зустріч людської нужди з Божим милосердям. Ця зустріч завжди відбувається у сповідальниці, коли усвідомлюючи власну нікчемність, просимо в Бога прощення.

Він підкреслив, що досить Ісусового погляду, повного милосердя й любові, зверненого до жінки-перелюбки, щоб дати відчути кожному грішникові, що він має власну гідність, що він – це не тільки його гріх, що він може змінити своє життя, вийти із своїх рабських прив’язань і піти новим шляхом.

«Хто з вас без гріха, нехай перший кине на неї камінь!» – сказав Ісус обвинувачам жінки, викликавши замішання та роззброївши їх у прямому сенсі цього слова: вони склали «зброю» видиму, тобто камені, якими готові були закинути жінку, і «зброю» приховану, тобто звинувачення проти Ісуса, сказав далі Папа і наголосив, що жінка з цієї історії представляє всіх нас, що зраджуємо Божу вірність. Її історія демонструє Божу волю щодо кожного з нас: «Не наше засудження, а наше спасіння через Ісуса».

Важливо зрозуміти, що всі ми є грішниками. Коли ми пліткуємо про інших, знаючи, що не слід так робити, то дуже корисно в таку хвилину набратись мужності і випусти з рук «каміння», яке ми хотіли кинути в інших, і трохи замислитись про свої власні гріхи!
«Бог хоче, щоб наша свобода відвернулася від зла до добра, а це можливо з Його милістю», – сказав Святіший Отець і закликав звертатись до заступництва Пресвятої Богородиці, щоб Вона допомогла нам «повністю довіритися Божому милосердю, щоб стати новим творінням».
Після проказування Богородичної молитви Папа привітав паломників і вірних та сказав, що хоче подарувати кожному кишенькове видання Євангелії від Луки, яке цього року читається в римо-католицькій Церкві під час недільної Святої Меси. Назва цього видання: «Євангелія милосердя від святого Луки". «Євангелист передає слова Ісуса: Будьте ж милосердні, як і Отець ваш милосердний (Лк 6,36), –  сказав Папа. – Ці слова надихнули тему цього Ювілейного -Року». Євангелії безкоштовно роздавали волонтери з педіатричного диспансеру Святої Марти у Ватикані разом з похилими віком особами, бабусями та дідусями Риму.

Далі Святіший Отець сказав: «Будь ласка, візьміть цю Євангелію і кожного дня читайте уривок з неї: таким чином, милість Отця перебуватиме у вашому серці, і ви зможете нею ділитись з тим, кого зустрінете. Прийміть цю Євангелію, щоб милість Отця проявляла Себе через вас», – сказав Папа і звернув увагу волонтерів, які роздавали Євангелію, на те, щоб люди, які стояли на площі Пія XII, бо їм не вистачило місця на площі Святого Петра, також отримали свій примірник Євангелії.

Волонтери роздали 40 тисяч примірників Євангелії Милосердя. Це вже втретє під час свого Понтифікату, Папа Франциск роздає Євангелії вірним, зібраним на площі святого Петра.








All the contents on this site are copyrighted ©.