2016-03-25 14:18:00

Папа: Не зважаючи культурні й релігійні відмінності, ми – брати і прагнемо жити в мирі


«Жести є промовистішими від образів та слів. У Божому слові, яке ми щойно прочитали, бачимо два жести», – цими словами Папа Франциск розпочав проповідь, виголошену під час Святої Меси «На Господній вечері», яку він 24 березня 2016 р. ввечері відслужив в Центрі прийому біженців, розташованому в Кастельнуово-ді-Порто 30 кілометрів на північ від Риму. Під час богослуження він здійснив зворушливий обряд обмивання ніг 11 особам, які очікують визнання свого статусу та одній працівниці центру.

Святіший Отець зауважив, що з одного боку, бачимо Ісуса, Який служить. Він, що був головою збору, вмиває ноги іншим, вмиває ноги Своїм, вмиває ноги найменшим. Другий жест – це Юда, що йде до ворогів Ісуса, до тих, які не бажають жити в мирі з Ісусом, щоби взяти гроші: 30 срібняків, що стали ціною зради.

«Також і сьогодні, – сказав Глава Католицької Церкви, – бачимо два жести. Перший з них тут, цього вечора: всі ми – мусульмани, індуїсти, католики, копти, протестанти – зібралися разом, як брати, діти того самого Бога, які бажають жити в мирі. Інший жест – це той, що трапився три дні тому, жест війни, знищення в одному з міст Європи, жест людей, які не бажають жити в мирі».

За словами Папи, за отим другим жестом, подібно до того, як за жестом Юди, стоять інші жести. «За Юдою були ті, які дали гроші, аби Ісуса було видано», – пояснив він, а за тим жестом в європейській столиці стоять виробники зброї, ті, що нелегально нею торгують, ті, які «бажають крові, а не миру, війни, а не братерства».

«Сьогодні, коли я здійснюватиму той самий Ісусів жест вмивання ніг дванадцятьом з вас, всі ми чинимо жест братерства, всі разом промовляємо: “Ми відмінні, ми інші, маємо культурні й релігійні відмінності, але ми – брати і бажаємо жити в мирі”. Саме це означає жест, який я вчиню вам, – підсумував Святіший Отець. – Кожен з нас має за собою певну історію: численні хрести, болі, але також – відкрите серце, яке бажає братерства».

«Нехай же кожен з нас, – побажав проповідник, – послуговуючись своєю релігійною мовою, просить Господа, аби це братерство “заразило” світ, і щоб не продавали брата за 30 срібняків, але щоб всюди панували братерство і добро».








All the contents on this site are copyrighted ©.