2016-04-18 13:17:00

Папа: Хто насправді слухає Ісуса, тому непотрібні ясновидці


Якщо прислухаємося до голосу Ісуса та йдемо за Ним, то не зіб’ємося з дороги. Впевненість у цьому висловив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в «Домі святої Марти» у понеділок, 18 квітня 2016 року. Коментуючи євангельський уривок, в якому Ісус, називаючи Себе «Добрим Пастирем» запевняв, що Його вівці, для яких Він є ворітьми, впізнають Його голос, Святіший Отець підкреслив, що Ісус «завжди промовляв до людей, наводячи прості приклади».

Христові слухачі добре знали, яким було життя пастирів, що до кошари входиться через ворота, а деінде входить злодій… «Господь промовляє ясно, – зазначив проповідник. – Неможливо увійти до вічного життя з якогось іншого боку, як не через двері, тобто, поза Ісусом. Він – ворота нашого життя. Не лише вічного життя, але й нашого щоденного життя».

Далі Папа звернув увагу на те, що Ісус говорить про шлях, кажучи, що пастир знає своїх овець, йде перед ними, а вони слідують за ним. Наш шлях, отже, полягає саме в тому, щоб «іти за Ісусом» на шляху щоденного життя. А оскільки Він іде попереду, дивлячись на Нього, не зіб’ємося з дороги.

Як зауважив Святіший Отець, іноді, можна почути, як хтось каже: «Знаєте, отче, воно ніби так, але, іноді, справи надто важкі… Я часто чітко не бачу, що маю робити… Мені порадили піти до ясновидця, і я пішов… я пішов до ворожки, яка розклала карти…».

«Якщо так чиниш, то не йдеш за Ісусом! Ти йдеш за кимось іншим, хто показує тобі відмінну дорогу», – наголосив проповідник, пригадавши, що Сам Ісус попереджав, що прийдуть такі, що показуватимуть інший шлях, за якими не слід іти. «Я – дорога», – навчав Він. «Ісус – це ворота, але також – шлях. Якщо йтимемо за Ним, то не заблукаємо», – додав Папа.

Врешті, Святіший Отець зупинився на голосі Доброго Пастиря. «Вівці, – зауважив він, – ідуть за Ним, бо знають Його голос». Але як нам розпізнати голос Ісуса й захиститися від інших голосів, від тих, які «входять деінде та є розбійниками і злодіями»? За словами Наступника святого Петра, справжній голос Ісуса знаходимо в Блаженствах, тож якщо хтось навчає іншого шляху, який суперечить блаженствам, то це не Ісус. Його голос також можемо розпізнати в тому, хто говорить про діла милосердя і хто навчає молитися «Отче наш».

«Ось якими простим є християнське життя. Ісус – це ворота, Він нас провадить, а ми впізнаємо Його голос в блаженствах, в ділах милосердя і коли навчає нас казати: “Отче”. Пам’ятаймо: ворота, дорога, голос. Нехай же Господь допоможе нам збагнути цей образ Ісуса», – побажав Папа.








All the contents on this site are copyrighted ©.