2016-05-15 10:42:00

Проповідь Папи з нагоди П’ятидесятниці. Повернення Божого батьківства і вселенське братерство у Христі


«Суттєвим завданням місії Ісуса, вершиною якої став дар Святого Духа, було наступне: перезавантажити наші стосунки з Отцем, зруйновані гріхом, визволити нас зі стану сирітства і повернути синівство», – цими словами, посилаючись на Христову обітницю: «Не залишу вас сиротами», – Папа Франциск розпочав проповідь, яку він виголосив під час Святої Меси в базиліці Святого Петра з нагоди урочистості П’ятидесятниці в неділю, 15 травня 2016 року.

У світлі повчань святого апостола Павла, Єпископ Риму зазначив, що завдяки відкупительному ділу Христа і дарові Святого Духа «у нас знову оживає Боже батьківство». «Святий Дух даний від Отця і веде нас до Отця, – пояснив він. – Все діло спасіння є ділом відродження, в якому Боже батьківство, через дар Сина і Духа, визволяє нас із сирітства, в яке ми потрапили».

За словами Святішого Отця, ми і сьогодні зустрічаємося з «різними знаками цього нашого стану сирітства». Ними є «внутрішня самотність», яку відчуваємо навіть серед натовпу, позірна «автономність від Бога», яка супроводжується «ностальгією за Його близькістю», поширена «духовна безграмотність», через яку стаємо нездатними молитися, труднощі в тому, аби «відчувати істинним і дійсним вічне життя» і в тому, щоб «визнавати ближнього своїм братом, сином Того Самого Отця».

«Протилежністю всьому цьому, – сказав Наступник святого Петра, – є стан синівства, який є нашим початковим покликанням, це те, для чого ми були створені, наше найглибше “ДНК”, яке, однак, було знищене і для того, щоб його відновити, була потрібна жертва Єдинородного Сина. Із безмежного дару любові, яким є смерть Ісуса на хресті, для всього людства виплило, як нестримний водоспад благодаті, вилиття Святого Духа. Той, хто з вірою занурюється в це таїнство відновлення, відроджується до повноти синівського життя».

Як зауважив далі Папа, Христові слова: «Не залишу вас сиротами», – також вказують на материнську присутність Марії в горниці Тайної Вечері. «Ісусова Матір, – сказав він, – перебуває серед спільноти учнів, зібраної на молитву. Вона є живою пам’яттю Сина та живим призиванням Святого Духа. Вона – Матір Церкви. Її заступництву ввіряємо особливим чином всіх тих християн, родини і спільноти, які в ці хвилини найбільше потребують сили Духа Утішителя, Захисника і Розрадника, Духа істини, свободи і миру».

Підсумовуючи, Глава Католицької Церкви підкреслив, що Святий Дух, спричиняючись до того, що ми, як навчав святий Павло, належимо Христові, вводить нас також у «нову динаміку братерства». «Через загального Брата, Яким є Ісус, ми можемо по-новому творити взаємини між собою, вже не як сироти, але як діти Того Самого доброго і милосердного Отця. А це змінює все: ми можемо дивитися одні на одних як брати й сестри, а наші відмінності викликають лише помноження радості й подиву з приводу приналежності до цього єдиного батьківства і братерства», – наголосив Папа.








All the contents on this site are copyrighted ©.