2016-06-24 16:50:00

Папа до вірменських політиків: Вірменія – приклад відроджуючої сили віри


«Для мене причиною великої радості є бути тут і ступити на цю дорогу вірменську землю, відвідати народ давніх та багатих традицій, який відважно засвідчив свою віру, багато вистраждав, але завжди наново відроджувався», – цими словами Папа Франциск розпочав свою промову, скеровану до президента та влади Вірменії, а також до представників дипломатичного корпусу та світу культури, зустріч з якими відбулася ввечері, 24 червня 2016 р., в президентському палаці й була поєднана з візитом ввічливості до Глави Держави.

Пригадуючи минулорічний візит президента Вірменії до Ватикану та спільні відзначення 100-ї річниці трагічний подій, які забрали життя багатьох чоловіків та жінок Вірменії, Святіший Отець висловив свою пошану вірменському народові за те, що навіть в найтемніших часах, просвітлений світлом Христового Євангелія, він у Христових хресті та воскресінні завжди віднаходив силу, щоб з гідністю підвестися та продовжити життєвий шлях. За його словами, це показує, наскільки глибоким є коріння християнської віри, та скільки утішення та надії закладено в ній.

Спогадуючи жахливі події минулого століття, які стали наслідком ненависті і бажання окремих осіб невгамовного панування над іншими, Папа побажав, щоб людство вміло зробити правильні висновки із цих трагічних подій вірменської історії, зокрема, навчитись відповідального та мудрого управління, запобігаючи навіть найменшим загрозам повернутися до цих жахіть. А тому слід помножувати зусилля всіх сторін, спрямовані на те, щоб міжнародні суперечки долалися шляхом діалогу, наполегливого шукання миру та поглиблення міжнародної співпраці.

Вселенський Архиєрей наголосив, що Католицька Церква бажає співпрацювати з усіма, кому на серці лежить доля людства і пошана людських прав, щоб, таким чином, у світі переважали духовні цінності. Тому, надзвичайно важливо, щоб усі, хто декларує віру в Бога, об’єднали свої зусилля, спрямовані на те, щоб ізолювати будь-кого, хто використовує релігію для пропаганди війни та насилля, маніпулюючи, таким чином, святим Божим іменем.

Папа також зауважив, що у деяких частинах світу християни сьогодні, мабуть, ще більше ніж у часах перших мучеників, зазнають дискримінації та переслідувань лише через те, що визнають свою віру. Тому, необхідно, щоб відповідальні за долю народів сміливо взялися до праці та поклали край цим стражданням, докладаючи зусилля у пошуках та побудові миру, у захисті та прийнятті тих, хто є метою переслідування, у поширенні справедливості та підтримці сталого розвитку.

Вірменський народ досвідчив ці явища та знає, що означають страждання, біль та переслідування, він зберігає у своїй пам’яті не лише рани минулого, але також дух, який кожного разу допомагав йому підвестись та розпочати все наново. На переконання Святішого Отця, цей багатий досвід може бути значним вкладом вірменського народу для міжнародної спільноти.

На закінчення Папа пригадав, що цього року припадає 25-та річниця незалежності Вірменії, що є радісною нагодою для святкування, підбиття підсумків щодо здобутих результатів та накреслення нових цілей. Ці святкування матимуть ще більшу цінність, якщо стануть для вірмен нагодою зібрати та координувати зусилля, спрямовані на сприяння громадському та соціальному розвиткові.

Йдеться про те, як наголосив Папа Франциск, аби подбати про те, щоб не зникли моральні принципи рівної справедливості для ісіх і солідарності з бідними, слабкими та тими, яким менше пощастило. Адже історія цієї країни прямує вперед поряд з її християнською ідентичністю, яка не перешкоджає здоровій світськості держави, але, навпаки, її потребує та підсилює, пропагуючи рівність усіх її громадян, релігійну свободу та пошану до меншин.

За словами Папи, Католицька Церква, зі свого боку, хоч і присутня в країні з обмеженими людськими ресурсами, є щасливою, що може запропонувати свій вклад у розвиток вірменського суспільства, зокрема, у сферах виховання, медичного обслуговування та харитативної діяльності. «Нехай Господь благословить та оберігає Вірменію, землю, просвітлену вірою та мужністю мучеників, надією, сильнішою від будь-якого болю», – закінчив своє слово Глава Католицької Церкви.

З президентського палацу в Єревані Папа Франциск від’їде до Апостольського палацу в Ечміадзині, де в Тронному залі відбудеться приватна зустріч з Католикосом-Патріархом Карекіном ІІ, якою завершиться програма першого дня Апостольської подорожі до Вірменії.








All the contents on this site are copyrighted ©.