2016-09-02 17:02:00

Мати Тереза з Кальтутти – свята для всіх


Церква не є неурядовою соціальною організацією, а канонізація відбувається з огляду на святість, а не з огляду на соціальне служіння, хоча обоє і є невіддільними. Про це пригадав Ґреґ Берк, Директор Ватиканського прес-центру, відкриваючи у п’ятницю, 2 вересня 2016 р., брифінг, присвячений канонізації Матері Терези з Калькутти, що відбудеться у неділю, 4 вересня, на площі Святого Петра у Ватикані. Він повідомив, що на цю подію акредитувалося понад 600 журналістів, між якими – 120 представників телебачення.

Було повідомлено про те, що з нагоди цієї канонізації Секретаріат з питань комунікації, у співпраці з компанією «Mc360Photo», що спеціалізується у фотографії «на 360°», приготував проект «Я там був». Мова йде про панорамне фотографування площі Святого Петра у високій роздільності, що при збільшенні дасть змогу перейти від загального огляду площі до можливості розгледіти кожне окреме обличчя. А зробити це можна буде наступного дня після церемонії, завітавши на сайт www.motherteresasaint.com.

У брифінгу взяли участь с. Мері Према, Головна Настоятелька Згромадження Місіонерок Милосердної любові, заснованого блаженною Терезою з Калькутти, Головний Настоятель Отців Місіонерів Милосердної любові о. Браян Колодейчук, що провадив канонізаційний процес, а також – Марсіліо Аддад Андріно з Бразилії, що був чудесно зцілений за заступництвом блаженної Терези з Калькутти, якого супроводжувала дружина.

Чого можемо навчитися від Матері Терези? Думками про це поділився отець Браян. На його думку, Мати Тереза є ідеальною святою для Року Милосердя тому, що вона дуже усвідомлювала те, що потребувала Божого милосердя. Власне, Рік Милосердя повинен пригадувати нам, що стоячи перед Богом ми, як ті жебраки, потребуємо Його любові і прощення. Основне послання Матері Терези полягає в тому, що «Калькутта є всюди». «Калькуттою серця» вона називала стан внутрішньої вбогості кожної людини перед Богом.

Мати Тереза була завжди готова до прощення і милосердя. «Нам потрібно багато любові, щоб простити, і багато покори, щоб забути, бо, якщо ми не забуваємо, ми не прощаємо повністю», – повторювала вона.

Дуже важливим аспектом життя Матері Терези о. Колодейчук назвав Святу Тайну Покаяння, яка не була для неї рутинною звичкою, але – моментом завжди нової зустрічі з Божим милосердям і Його любов’ю. «Диявол ненавидить Бога, – говорила вона, – і ця дієва ненависть руйнує нас, спонукає чинити гріх, роблячи нас частиною того зла. Таким чином, ми стаємо частиною тієї ненависті і це відділяє нас від Бога. Але саме тоді приходить Боже милосердя. І це є тим, що диявол ненавидить в Бозі – ніжність і любов Бога до грішника».

Великий вплив на духовне життя блаженної мав її довготривалий досвід «темної ночі». Цей термін, який вперше використав св. Іван від Хреста, вказує на стан душі, в якому людині здається, що Бог далеко від неї. Власне, цей досвід, як підкреслює отець Брайян, пояснює велике милосердя Матері Терези: вона постійно покладалася на милосердя Господа, і тому була готовою проявляти милосердя до інших.

«Я навчилася любити темноту, тому що я вірю, що це дуже маленька частинка Христової темноти і Його страждання на землі. Сьогодні я відчула велику радість тому, що Христос вже не може пройти через агонію, а хоче пройти через неї у мені. Більше, ніж будь-коли, я віддаю себе в Його руки. Більше, як будь-коли, я буду в Його розпорядженні», – казала Мати Тереза з Калькутти.

«В цьому “так” Матері Терези підсумована вся її святість і вся наша християнська віра», – наголосив доповідач, додаючи, що вона є святою для всіх: для бідних і багатих, а також для нашого часу, розтерзаного насильством і жорстокістю сердець, тому що вона показала, що зло, яке кожен з нас носить в собі, може бути прощене і що, вхопившись за милосердну і надійну руку, подану нам Христом, можна подолати темряву.








All the contents on this site are copyrighted ©.