2016-09-14 13:09:00

Папа: Пастирі не повинні бути князями, але як Ісус, близькими до людей


Під час загальної аудієнції, що відбулась на площі святого Петра у Ватикані у середу 14 вересня 2016 року, Папа Франциск говорив про уривок з 11-го розділу Євангелії від святого Матея, закликаючи не боятись слідувати за Ісусом, навчитись від Нього бути милосердними, а пастирів закликав бути близькими до людей.

«Під час цього ювілею, – сказав Святіший Отець, – ми декілька разів роздумували над тим, що Ісус висловлюється з унікальною ніжністю, що є знаком присутності й доброти Господа Бога».

Зупинившись на зворушливих словах Ісуса: «Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені, і я облегшу вас [...] На­вчіть­ся від ме­не, бо я ла­гідний і сумирний сер­­цем, тож знайдете полегшу ду­шам вашим (див. Мт 11, 28-29), Папа наголосив, що це запрошення Ісуса є вражаючим, адже Він кличе слідувати за Ним простих людей, які обтяжені важким життям, обіцяючи, що в Ньому знайдуть спокій і полегшення. Запрошення зроблене в наказовій формі: «Прийдіть до мене», «Візьміть ярмо Моє» і «Навчіться від мене».

Коментуючи перше запрошення:«Прийдіть до мене», Святіший Отець зазначив, що ці слова спрямовані до людей, які не можуть покладатись на свої ресурси чи на впливові знайомства, але можуть покладатись тільки на Господа Бога. Стаючи Христовими учнями, вони отримують запевнення, що матимуть підтримку протягом усього життя. Вони знають, що залежать від Божого милосердя, очікуючи від Нього єдино можливої допомоги.  

Переступаючи через Святі Двері ювілейного року, відкриті в катедральних храмах та санктуаріях, як також у численних храмах усього світу, навіть у лікарнях та в’язницях, вірні визнають, що Боже милосердя є безмежним і невичерпним, що, як писав святий Іван Павло ІІ в Енцикліці «Бог, багатий милосердям»: «У світі присутня любов і ця любов сильніша від будь-якого зла, в якому заплутана людина, людство і світ».

Святіший Отець підкреслив, що Ісус закликає взяти на себе Його ярмо. Він прагне, щоб Його учні зрозуміли, що Божа воля виявляється через Нього. Беручи на себе «Христове ярмо», кожен учень вступає в спілкування з Ним, стаючи співучасником таїнства Його хреста і Його задуму спасіння людства.

З цього випливає третє запрошення: «Навчіться від мене». Коментуючи ці слова Святіший Отець наголосив, що Ісус звертається до смиренних, до убогих і потребуючих, тому що Він сам став покірним і смиренним. Він розуміє бідних і страждаючих, бо Він сам  убогий та страждаючий. Ісус не вибрав легкої дороги, щоб спасти людство, навпаки, Його шлях був болючим і важким. Він взяв на Свої рамена страждання й гріхи всього людства.

Святіший Отець сказав: «Ісус, як Пастир, був присутній серед людей, серед найубогіших. Він цілий день трудився поруч із ними. Ісус не був князем. Як це жахливо для Церкви, коли пастирі стають князями, далекими від людей, далекими від найбідніших! Це не дух Христа! Ісус докоряв таким пастирям і говорив про них людям: «Робіть те, що вони кажуть, а не те, що самі роблять».

Закінчуючи катехизу, Папа Франциск зазначив, що також і  в нашому житті є хвилини втоми та розчарування. Тоді треба згадати ці Господні слова, які приносять багато утішення і допомагають зрозуміти, чи ми, насправді, докладаємо всіх зусиль, щоб служити добру. Ісус вчить нас не боятись слідувати за Ним, бо не зазнаємо розчарування, коли покладемо свою надію на Нього.

Отже, ми покликані навчитись від Нього, що означає жити милосердям, щоб бути знаряддям милосердя. Його Святість ще раз підкреслив: «Жити милосердям, щоб бути знаряддям милосердя. Жити милосердям означає відчувати потребу Христового милосердя. Коли ми відчуваємо потребу прощення, утішення, Ісусового милосердя, тоді вчимось бути милосердними з іншими.  Треба пильно вдивлятись в Ісуса, щоб зрозуміти, скільки шляху нам ще доведеться подолати, але, одночасно, це пробуджує в нас радість знати, що ми прямуємо разом із Ним і що ми ніколи не самотні. Не дозвольмо вкрасти нам надію прожити життя з Ним і з силою Його утішення», – закінчив Папа.








All the contents on this site are copyrighted ©.