2016-09-23 15:53:00

Папа: жадібність, марнославство та гордість є коренем усякого зла


У нашій душі можуть збудитись два види тривоги: добра, яка походить від Святого Духа і спонукає людину до добрих вчинків, і погана тривога, джерелом якої є нечисте сумління. На цьому наголосив Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси у каплиці Ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 22 вересня 2016 р. Поштовхом до цих роздумів став прочитаний під час Євхаристійного Богослужіння уривок з Євангелії від Святого Луки, де  автор розповідає про тривогу царя Ірода, який дуже непокоївся, чуючи про Ісуса Христа, адже деякі говорили, мовляв, це Іван Христитель воскрес із мертвих, якому цар звелів відтяти голову, інші вважали, що це Ілля зійшов з неба.

Вселенський Архиєрей зазначив, люди, які в своєму житті поводяться, як Ірод, тобто, йдуть до накресленої цілі незважаючи ні на що і ні на кого, йдуть «по трупах», мають нечисте сумління, яке не дає їм можливості жити у мирі, а лише в постійному неспокої та немов в алергічній кропивниці. Зло, яке чинять такі люди, має завжди те саме коріння: жадібність, марнославство та гордість. Ці три речі не дозволяють, щоб у людську душу ввійшла здорова тривога від Святого Духа, а провадять людину до того, що вона живе у неспокої та страсі. «Жадібність, марнославство та гордість є коренем усякого зла», – ще раз повторив Святіший Отець.

Проповідник пригадав, що перше літургійне читання порівнює марнославство до мильної бульбашки, що не має довгого і надійного життя; і воно не є для людини жодним прибутком. Можемо сказати, що марнославна людина гримує своє життя, дбаючи лише за те, щоб добре виглядати в очах інших. Папа наголосив, що марнославство – це остеопороз душі: назовні все виглядає добре, а всередині – знищене. Щось подібно, як шахраї, які позначають карти, щоб виграти, але їхня перемога не є справжньою.

Скільки людей, яких ми сьогодні зустрічаємо на нашому шляху, видаються добрими, адже вони ходять у неділю до храму на Службу Божу, складають великі пожертви на Церкву та інше. Але це лише те, що ми бачимо, зовнішність, а, насправді, всередині вони гнилі. Марнославство має личко з образочка, але правда є в зовсім іншому. «Нехай Господь визволить нас від тих трьох коренів усякого зла: жадібності, марнославства та гордості. Але особливо від гордості, що завдає нам так багато лиха», – мовив на закінчення Єпископ Риму.  








All the contents on this site are copyrighted ©.