2017-01-20 12:22:00

Папа про необхідність подолати егоїстичну ментальність завжди осуджувати


Подолати егоїстичну ментальність книжників, що завжди осуджує. До цього закликав Глава Католицької Церкви у проповіді під час ранкової Служби Божої у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 20 січня 2017 р., відштовхуючись від біблійного уривка, в якому наголошувалось на тому, що новий союз між Богом та людьми в Ісусі Христі відновлює наше серце та змінює нашу ментальність.

У Посланні святого апостола Павла до Євреїв розповідається, що Бог здійснює нове творіння через Ісуса Христа – наново творить. Серед іншого, Вселенський Архиєрей зазначив, що той новий союз Господа з людством має свої особливі характеристики. Перш усього, він не зосереджується на зовнішньому діянні Всевишнього, але проникає у серце людини та змінює її ментальність. Цей новий союз характеризується саме тією зміною ментальності, переміною серця особи, зміною того, як людина відчуває, бачить зовнішній світ та діє у житті.

«Новий союз перемінює наше серце і дозволяє нам побачити Господній закон новим серцем, новим способом мислення», – підсумував Святіший Отець, додавши, що законовчителі із біблійних розповідей переслідували Ісуса. Вони виконували усе те, що було приписане їхнім законом, однак, їхня ментальність була далекою від Бога. Можемо сказати, що ментальність тих людей була егоїстичною, зосередженою на своїй особі, а їхнє серце було таким, що завжди осуджувало. Тому, мовив Папа: «Новий союз змінює серце і міняє мислення. Відбувається переміна ментальності».

Господь не реагує на їхні осуди, Він прямує далі і запевняє нас у Своєму прощенні і не пам’ятатиме наших злих вчинків та наших гріхів. Так, Господь забуває наші гріхи, бо прощає; саме так поводиться милосердний Бог, зустрічаючи розкаяне людське серце. Така поведінка Господа Бога щодо нас, заохочує, щоб ми доклали всіх зусиль для того, щоб Він більше не пригадував наших гріхів, тобто, старатись більше не грішити. Це заклик змінити життя. Новий союз із Господом оновлює і перемінює мене, і тут не йде мова лише про переміну ментальності та серця, але також і життя, яке повинно стати життям далеким від гріха.

А на закінчення Папа Франциск зазначив, що це нове сотворення, ця переміна серця, ментальності та життя, вказує на нашу приналежність до Господа Бога, яка повинна характеризуватись нашою постійною вірністю Йому. 








All the contents on this site are copyrighted ©.