2017-01-23 13:57:00

Папа: навернення означає не зміну одягу, але звичок


Навернутись – це змінити свій спосіб мислення і життя. Не йдеться про те, щоб змінити одяг, але звички. Ми повинні нести Ісуса до кожного середовища, навіть до найнедоступнішого та непіддатиливого. На цьому наголосив Папа Франциск у неділю 22 січня ц.р., пропонуючи роздумування вірним, що опівдні зібрались на площі святого Петра у Ватикану, щоб разом з ним проказати молитву «Ангел Господній».

Коментуючи недільне Євангеліє від святого Матея, в якому розповідається про початок проповідування Ісуса в Галилеї та про покликання перших учнів – Симона-Петра, Андрія, Якова та Івана, Святіший Отець підкреслив, що Ісус залишив Назарет і подався до космополітичної, так званої «Галилеї поган». Порівнюючи з Єрусалимом, ці землі були географічною периферією, що вважалась релігійно «нечистою», бо її заселювало чимало поган і тих, що не належали до вибраного ізраїльського народу. Ніхто не очікував від Галилеї чогось великого чи значного для історії спасіння, однак, саме звідси розповсюдилось Христове світло.

Папа зазначив, що Ісус проповідував «Царство Небесне», яке не має на увазі встановлення нової політичної влади, але виконання Завіту між Богом та Його народом, що розпочне час миру й справедливості. «А для того, щоб укласти цей Завіт з Богом, усі покликані до навернення, змінюючи свій спосіб мислення і життя. Важливо, що навернення не є тільки переміною стилю життя, але також і способу мислення. Це перетворення думки. Не йдеться про те, щоб змінити одяг, але звички!» – вказав Його Святість.

На думку Папи, те, що відрізняє Ісуса від Івана Христителя є стиль і метод. Ісус вирішує стати мандрівним пророком і не чекає, щоб люди прийшли до Нього, бо Він Сам виходить їм назустріч. Ісус завжди перебуває в дорозі! Його перші місійні подорожі відбувались навколо Галилейського озера, спілкуючись з народом, особливо з рибалками. Там Ісус не тільки звіщає прихід Божого Царства, але й шукає приятелів, яких зможе приєднати до Своєї місії спасіння.

Далі Святіший Отець розповів, що саме там Ісус знайшов дві пари братів: Симона та Андрія і Якого та Івана. Ісус покликав їх, кажучи: «Ідіть за мною, я вас зроблю рибалками людей» (Мт 4,19). Це покликання застає їх у розпалі повсякденної діяльності: Господь об’являється нам не в надзвичайний та сенсаційний спосіб, але у буденності нашого життя. Чотири рибалки з готовністю негайно «кинули сіті й пішли за ним» (Мт 4, 19). Вони були учнями Івана Христителя і завдяки його свідченню вже почали вірити в Ісуса як у Месію.

Папа Франциск наголосив, що ми, сьогоднішні християни, можемо з радістю звіщати та свідчити нашу віру саме тому, що в історії відбулось оте перше звіщення, бо були ті покірні й відважні люди, які великодушно відповіли на поклик Ісуса. «На березі озера, на немислимій землі зродилась перша спільнота Христових учнів. Нехай же усвідомлення цих витоків викличе в нас прагнення нести слово, любов і лагідність Христа в усі середовища, навіть найнедоступніші та непіддатливі. Нести Слово на всі околиці! Всі простори людського життя є ґрунтом, в який потрібно кидати насіння Євангелія, щоб воно принесло плоди спасіння», – сказав Папа Франциск.








All the contents on this site are copyrighted ©.