2017-03-15 13:15:00

Папа: Навернення – це навчитися чинити добро ділами, а не на словах


Віддалитися від зла, навчитися чинити добро й піддатися Господньому проводові: саме на такий великопосний шлях навернення вказав Папа Франциск, коментуючи під час ранкової проповіді в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 14 березня 2017 р., читання з Книги Ісаї, в якому Всевишній через пророка закликає віддалитися від зла й навчитися чинити добро. І таке навернення, за словами проповідника, виявляється не в словах, але через «конкретні речі».

«Кожен з нас щодня чинить щось лихого», – зауважив Святіший Отець, вказуючи на те, що й Біблія говорить, що «найсвятіший грішить сім разів на день». Проблема полягає в тому, щоб «не призвичаїтися жити зі злими речами» та вміти віддалятися від того, що «отруює душу», й вчитися чинити добро:

«Чинити добро не є легко. Ми повинні вчитися цього і вчитися завжди. А Бог нас навчає, закликаючи вчитися, як це роблять малі діти. Цього слід вчитися на життєвій дорозі, щоденно в християнському житті. Кожного дня слід вчитися чинити щось доброго, бути кращими, ніж напередодні. Віддалятися від зла та вчитися добра – в цьому полягає правило навернення. Тому що навернутися не означає прийти до феї з чарівною паличкою. Навернення – це шлях», – наголосив Папа, додаючи, що потрібні «сміливість, аби віддалятися» та «смирення, для того, щоб вчитися», й усе це виражається через конкретні діла.

Як зауважив проповідник, у Господніх словах бачимо заклик до конкретних вчинків, як от «шукати справедливість, підтримати пригнобленого, чинити справедливість що до сироти, захистити вдову». Чинити добро вчимося «конкретними речами, а не словами». Саме тому Ісус картав провідників народу за те, що вони «говорять, але не чинять», тобто, далекі від конкретності, а «якщо нема конкретики, то там неможливе навернення».

«Підведіться», – закликав Господь через пророка Ісаю. Святіший Отець пригадав, що з цим «прекрасним» словом Ісус звертається до паралітиків, до доньки Яіра чи до сина вдови з Наїну. І Господь «подає нам руку», щоб «підвести». Він настільки смиренний, що запрошує: «Ходіть, розсудимося». Бог прагне нам допомогти, «пояснити речі», «взяти нас за руки». Він здатний «вчинити чудо нашої переміни», але не з дня на день, а – відповідним шляхом.

«Господь каже: “Запрошую вас до навернення, віддаліться від зла, навчіться чинити добро… Підведіться, ходімте розсудимося, та прямуймо вперед”, – а коли відповімо: “Але ж я маю чимало гріхів…”, – Він наполягає: “Не журися: коли б гріхи твої були, як багряниця, вони стануть білими, як сніг”. Саме в цьому, – наголосив Папа, – й полягає шлях великопосного навернення. Все просто. Він – Отець, що промовляє, Отець, Який любить нас, бажає нам добра. Й супроводжує нас на цій дорозі навернення й лише просить, щоб ми були смиренними: бо хто буде себе підносити, буде принижений; а той, хто буде принижувати себе, буде піднесений».








All the contents on this site are copyrighted ©.