2017-05-02 14:18:00

Папа: Божа ніжність може перетворити кам’яне серце


У проповіді під час ранкової Святої Меси, відслуженої у віторок 2 травня 2017 р., в каплиці ватиканської резиднеції «Святої Марти» Папа Франциск сказав, що Церква дуже страждає задля замкнених сердець, сердець з каменю, які не хочуть слухати, сердець, які знають тільки мову засудження.

Звертаючись до уривка з Діянь Апостолів, в якому розповідається про мучеництво святого Стефана, який прозвучав під час богослуження, Святіший Отець вказав, що Святий Стефан, є «свідком слухняності» так, як Ісус, і саме за це його переслідували. Також і християни є свідками слухняності. Ті, що каменували святого Стефана, не розуміли Божого Слова. Стефан назвав їх «упертими», «необрізаними серцем і вухом». А в ті часи назвати когось «необрізаним» було однозначним назвати його «поганином-язичником».

Його Святість запросив замислитись над різними способами нерозуміння Божого Слова. Наприклад, Ісус називає учнів, що йшли до Емауса, «безумними». Цей вираз не є похвалою, однак, він не є таким сильним, як той, що його вживає Стефан. Учні з Емауса не розуміли, боялись, щоб не мати проблем, але «були добрими, відкритими на істину». І коли Ісус їм дорікає, то вони відкривають серця на Його слова, в той  час як ті, що каменували Стефана, «розлютилися своїм серцем», не бажали його слухати. В цьому нещастя «замкненого, твердого серця».

У 95(94) псалмі Господь закликає не бути твердими серцем, а потім через пророка Езекиїла робить «прекрасну обіцянку»: «замінити кам’яне серце на серце тілесне», тобто на серце, «яке вміє слухати і приймати свідчення слухняності».

«Ось задля чого дуже страждає Церква, – мовив Глава католицької Церкви –задля замкнених сердець,  кам’яних сердець, які не хочуть слухати, сердець, які знають тільки мову засудження... вони все знають, їм не потрібно пояснення».

Також Ісус звертався до них з докором, що вбивали пророків, «бо ті говорили те, що їм було не довподоби». Замкнене серце не дозволяє ввійти Святому Духові. «Не було в їхньому серці місця для Святого Духа, – додав Папа Франциск. – А Стефан, навпаки, був повний Святого Духа, він усе зрозумів. Він був свідком слухняності Слова, що стало Тілом, і це чинить Святий Дух. Серце замкнене, серце вперте, серце поганина не дозволяє Святому Духові ввійти і почуває себе самодостатнім».

Далі Його Святість вказав, що ми є тими учнями з Емауса, маємо дуже багато сумнівів, багато гріхів, скільки ж то разів хочемо відійти від Хреста, від випробувань, але слід прислухатись до Ісуса, Який зігріває серце.

Закінчуючи Папа Франциск сказав: «Сьогодні вдивляймось у ніжність Ісуса – свідка слухняності, Великого Свідка. В Ісуса, Який віддав Своє життя і виявляє Божу ніжність до нас, до наших гріхів, до наших слабкостей. Вступаймо в цей діалог і просімо благодаті, щоб Господь хоч трохи пом’якшив серця цих заскорузлих людей, які завжди замкнені у словах закону і засуджують усе, що є поза ним. Вони не знають, що Слово стало Тілом, що Слово є свідком слухняності. Не знають, що Божа ніжність здатна зрушити з місця кам’яне серце, а на його місце поставити серце тілесне».








All the contents on this site are copyrighted ©.