2017-05-10 10:41:00

Папа: Приймаймо Боже слово в слухняності, аби отримати мир


Не чинімо спротиву Святому Духові, але слухняно приймаймо Боже слово. Із таким заохоченням звернувся до вірних Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у вівторок, 9 травня 2017 року, зазначаючи, що плодами такого наставлення є доброта, мир і панування над собою. Євхаристійне богослужіння жертвувалося в наміренні сестер, які трудяться в «Домі святої Марти» з нагоди літургійного спомину засновниці їхнього Згромадження.

Спонукою до цих роздумів стала розповідь з Діянь Апостолів про те, як внаслідок переслідування у Єрусалимі після мучеництва святого Стефана, чимало учнів, мирян, як підкреслив проповідник, розсіялися досягнувши Фінікії, Кіпру та Антіохії, нікому не проповідуючи, крім юдеїв. Але деякі з них почали проповідувати язичникам, «відчуваючи спонуку Святого Духа».

Пригадавши заохочення святого Якова, вміщене в його посланні, «слухняно приймати Боже слово», Святіший Отець підкреслив, що для цього потрібно бути відкритими, а не «закам’янілими». Першим кроком на цій дорозі слухняності є «прийняти слово», тобто, «відчинити своє серце». Наступним є «пізнавати Слово», «пізнавати Ісуса», Який каже: «Мої вівці чують мій голос, пізнають його та йдуть за ним». А третім кроком є «близькість з Божим словом».

«Завжди носити з собою Боже слово, перечитувати його, відкривати своє серце на слово, на Святого Духа, Який допомагає зрозуміти це слово. А плід цієї близькості зі словом – великий. Ним є наставлення доброти, доброзичливості, радості, миру, панування над собою та лагідності», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що це вимагає слухняності Святому Духові, не противитися Йому.

Далі Папа звернув увагу на те, що в Діяннях Апостолів читаємо, що коли до Єрусалиму дійшла вістка про звіщення слова язичникам, вони трохи злякалися та послали Варнаву дослідити справу, мовляв, що це значить, що слово звіщається необрізаним, а проповідують його не апостоли а невідомі люди. Варнава, прибувши до Антіохії, побачив «Божу благодать» і зрадів, заохочуючи усіх «триматися Господа рішучим серцем», адже був «чоловіком добрим, повним Святого Духа».

Підсумовуючи, Святіший Отець підкреслив, що Святий Дух провадить нас, допомагає не помилитися. Й таке наставлення є протилежним до того, яке викривав святий Стефан, стоячи перед Синедріоном: «Ви завжди противилися Святому Духові!». Тому слід запитати себе, чи не чинимо спротиву Духові та просити благодаті «слухняно Його приймати».








All the contents on this site are copyrighted ©.