2017-05-22 12:24:00

Папа: щодня вчімось мистецтва любові й прощення


«Кожного дня вчитись мистецтва любові, за допомогою Святого Духа щодня терпеливо поступати в школі Христа», – закликав Папа Франциск під час роздумування перед молитвою «Царице Неба» у неділю 21 травня 2017 р., опівдні проказуючи її разом із прочанами, зібраними на площі Святого Петра у Ватикані. Він наголосив, що, іноді, суперечки, гордість, заздрість, поділи  залишають тривалий слід на прекрасному обличчі Церкви і віддаляють від неї людей.

У своєму роздумуваннq Святіший Отець послався на зворушливі й драматичні слова Ісуса Христа,  сказані під час Тайної Вечері й записані в 14-му розділі Євангелії від святого Івана, стосовно того, що Христові учні отримають «іншого Утішителя», Захисника, «Духа істини», і взнають, що «я в моєму Отці, і що ви в мені, а я e вас». Христос додає: «Не поли­шу вас сиротами; я прийду до вас».

«Роздумуючи над цими Ісусовими словами, – сказав наступник святого Петра, –  сьогодні з сенсом віри пізнаємо, що означає бути Божим людом у спільності з Отцем та Ісусом через Святого Духа. У цьому таїнстві сопричастя Церква знаходить невичерпне джерело свого посланництва, що здійснюється за посередництвом любові».

Далі, цитуючи Христові слова: «Той, у кого мої за­­­­по­віді, і хто їх береже, той мене лю­­­­бить. Хто ж мене лю­бить, того мій Отець по­лю­бить, і я того полюб­лю і йо­му об’явлю себе», Його Святість наголосив, що саме любов, завдяки дії цього «Захисника», Якого послав Ісус, тобто Святого Духа, провадить нас до пізнання Христа. Любов до Бога й до ближнього – це найбільша заповідь Євангелія. Сьогодні Господь кличе нас великодушно відповідати на євангельський заклик до любові, ставлячи Бога в центрі нашого життя та посвячуючись служінню братам, зокрема, тим, що найбільше потребують підтримки й утішення.

«Якщо існує наставлення, яке ніколи не є легким, само собою зрозумілим навіть і для християнської громади, то це вміння взаємно любити одні одних, бути взаємно зичливими на зразок Господа та Його благодаті, – сказав Святіший Отець. – Іноді суперечки, гордість, заздрість, поділи залишають тривалий слід також і на прекрасному обличчі Церкви. Християнська громада повинна жити в Христовій любові, але, замість того, саме там втручається зло і ми, іноді, піддаємось його обманові. За це найчастіше розплачуються духовно найслабші люди. Як багато їх відійшло, бо не відчували, що їх приймають, розуміють, люблять. Скільки ж осіб залишають парафії чи спільноти задля пануючого там середовища пліток, заздрощів та суперництва».

Папа звернув увагу на те, що також і для християнина вміння любити не є чимось раз назавжди набутим. Потрібно розпочинати щоденно, вправлятись, щоб наша любов до ближніх, з якими зустрічаємось, ставала зрілішою та очищеною від обмежень чи гріхів, що вчиняють її частковою, егоїстичною, безплідною та невірною.

«Щодня потрібно вчитись мистецтва любові, щодня терпеливо поступати в школі Христа, кожного дня прощати та вдивлятись в Ісуса, за допомогою  Утішителя, Якого Він нам послав, тобто Святого Духа», – сказав Святіший Отець, закінчивши молитвою до Пречистої Діви Марії, «досконалої Учениці Свого Сина й Господа, щоб ставати дедалі слухнянішими Утішителю, Духові істини, щоб кожного дня вчитись любити так, як нас полюбив Ісус».








All the contents on this site are copyrighted ©.