2017-06-21 12:02:00

Папа: Не думаймо, що святими бути важче, ніж злочинцями


Нехай же Господь дарує нам надію стати святими! Таке побажання злинуло з уст Папи Франциска під час загальної аудієнції в середу, 21 червня 2017 року. Своє повчання він присвятив темі святості в контексті того, що життя Божого люду, починаючи від Хрищення, супроводжується призиванням святих.

Насамперед, заступництво святих призивається в літургії Хрищення. «Це  перший момент, коли на дорозі нашого життя нам даровано це товариство “старших” братів і сестер, святих, які пройшли тією ж самою дорогою, як і ми, пізнали такі самі труднощі та назавжди оселилися у Божих обіймах», – зазначив Папа, вказуючи на те, що Послання до Євреїв називає це товариство «великою хмарою свідків», тобто, стверджує, що святих є дуже багато.

«Християни в боротьбі зі злом не впадають у відчай. Християнство розвиває незламне довір’я: воно не вважає, що можуть переважити негативні та руйнівні сили. Останнім словом про історію людини не є ненависть, смерть, війна. В кожній хвилині життя нас підтримує Божа рука, а також значущий супровід всіх віруючих, які випередили нас у вірі. Їхнє існування говорить нам, насамперед, про те, що християнське життя не є недосяжним ідеалом. А також втішає нас: ми не самотні, Церква складається з незлічених братів і сестер, часто анонімних, які нас випередили та діянням Святого Духа також залучені у події тих, хто ще живе на землі», – сказав Наступник святого Петра.

Як зауважив Папа, Хрищення – це не єдиний момент призивання святих, яким позначений шлях християнського життя. Ми є свідками цього також і під час укладення подружжя. І це є «джерелом довіри» для наречених, які вирушають у «подорож» подружнього життя. «Хто любить по-справжньому, той має бажання і сміливість сказати “назавжди”, але знає, що потребує Христової благодаті й допомоги святих для того, аби змогти назавжди прожити в подружжі», – наголосив Єпископ Риму, додаючи, що це відрізняється від наставлення тих, що кажуть: «доки триває любов». Ні, подружжя укладається назавжди.

І саме для того під час шлюбу призиваються святі, а у важкі хвилини слід відважитися «підвести свої очі до неба, думаючи про багатьох святих, що пройшли через випробування та зберегли білизну свого хрищального одягу, обмивши його в крові Агнця», згідно зі словами Книги Одкровення. «Бог ніколи не залишає нас. Щоразу, коли цього потребуватимемо, прийде Його ангел, аби нас підвести та влити в нас розраду. Й ці “ангели”, – зазначив Святіший Отець, – іноді мають людське обличчя й серце, тому що Божі святі завжди перебувають тут, між нами».

Далі Папа звернув увагу на те, що священики зберігають у своєму серці згадку про призивання святих під час літургії свячень. «Людина почувалась би розчавленою тягарем місії, яку їй доручають, але відчуваючи, що має за плечима увесь рай, що ніколи не забракне Божої благодаті, бо Христос завжди залишається вірним, а тому можна вирушати в путь спокійними та підбадьореними. Ми не самотні», – вів далі Наступник святого Петра, додаючи:

«А ми ким є? Ми – пил, що прагне до неба. Наші сили слабкі, але потужним є таїнство благодаті, присутнє в житті християн. Ми залишаємося вірними цій землі, яку Ісус любив у кожній миті Свого життя, але знаємо та хочемо надіятися на преображення світу в його остаточному сповненні, де вже, нарешті, не буде більше сліз, злоби й страждання. Нехай же Господь дарує всім нам надію стати святими».

Підсумовуючи, Папа звернув увагу на те, що хтось може запитати: «Але хіба можливо бути святим у щоденному житті?». «Так!», – відповідає він. «Чи це означає, що треба увесь день молитися?» – «Ні, це означає, що ти повинен ввесь день виконувати свої обов’язки: молитися, ходити на роботу, дбати про дітей. Але робити все це з серцем, відкритим до Бога», – наголосив Святіший Отець, додаючи: «Не думаймо, що це щось важкого, що легше бути злочинцями, ніж святими. Ні, святими можливо бути, бо нам допомагає Господь. І це великий дар, який можемо принести світові. Нехай же Господь дасть нам благодать настільки глибоко увірувати в Нього, щоб стати Христовим образом для цього світу».








All the contents on this site are copyrighted ©.