2017-06-25 12:42:00

Папа: Місія учнів сповнена труднощів, але Бог завжди з нами


Христовий учень покликаний уподібнювати своє життя до Христа, Який був переслідуваний, зазнав відкинення та помер на хресті. Думками про це Папа Франциск ділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 25 червня 2017 р., коментуючи євангельську розповідь про те, як Ісус, покликавши і пославши на місію учнів, приготовляє їх до випробувань та навчає їх не боятися тих, «які убивши тіло, душу вбити не можуть».

«Ісусове послання на місію не гарантує учням успіху, як також не є запобіжником від поразок та страждань. Вони повинні рахуватися як з можливістю відкинення, так і переслідування», – сказав Святіший Отець, наголошуючи на тому, що «місія – це не туризм», й додаючи:

«Не існує християнської місії під знаком спокою. Труднощі й випробування є частиною діла євангелізації, й ми покликані шукати в них нагоди для перевірки справжності нашої віри та наших взаємин з Ісусом. Ми повинні сприймати ці труднощі як можливість ще більше ставати місіонерами та зростати в довір’ї до Бога, нашого Отця, Який не залишає Своїх дітей в годину бурі».

Як зауважив Наступник святого Петра, ми не ніколи не є забутими серед труднощів, пов’язаних з християнським свідченням у світі, отримуючи «турботливу підтримку» Небесного Отця. Тому Ісус повторює Своїм учням: «Не бійтеся!». Зазначивши, що й у наш час тривають переслідування християн, Папа заохотив молитися за тих братів і сестер, які страждають за віру, й дякувати Богові за те, що не зважаючи на це, «вони не перестають мужньо та вірно свідчити свою віру».

«Їхній приклад допомагає нам без зволікань зайняти позицію на користь Христа, відважно свідчачи Його в обставинах щоденного життя, також і в контекстах, які на перший погляд є спокійними. У дійсності, формою випробування може стати також відсутність ворожості й страждань» – сказав Святіший Отець, пояснюючи, що Господь не лише посилає нас «як овець серед вовків», але також немов вартових між людей, які не бажають пробудитися зі «світської сплячки, ігнорують Євангельські істини, будуючи власні недовговічні правди».

«Але серед цього всього Господь не перестає казати нам, як казав учням Свого часу: “Не бійтеся!”. Ми ніколи не повинні забувати цих слів, коли переживаємо випробування, переслідування, страждання, прислухаймося до голосу Ісуса в своєму серці: “Не бійтеся! Не бійся, прямуй вперед, бо я з тобою!”. Не бійтеся тих, які вас висміюють та ображають, не бійтеся тих, які вас ігнорують, тих, які “у вічі” шанують вас, але “поза очі” поборюють Євангеліє. Існує чимало таких, які в очі усміхаються, але поза тим поборюють Євангеліє. Всі ми знаємо таких. Ісус не залишає нас самотніми, тому що ми є цінними для Нього», – підсумував Папа, побажавши:

«Нехай же Пречиста Діва Марія, смиренний та відважний приклад прийняття Божого Слова, допоможе нам зрозуміти, що у свідченні віри важливим є не успіх, але вірність, вірність Христові, визнаючи за будь-яких обставин, навіть найпроблемніших, безцінний дар бути Його учнями-місіонерами».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Святіший Отець склав співчуття постраждалим від зсуву ґрунту в місцевості Сіньмо на південному заході Китаю, спричиненого проливними дощами. «Молюся за загиблих і поранених, а також за тих, хто втратив помешкання. Нехай же Бог утішить родини і підтримує тих, які надають допомогу», – сказав він.

Далі Папа Франциск скерував свою думку до столиці Литви міста Вільнюса, де відбулася беатифікація священомученика Теофілюся Матульоніса. «Прославляймо Бога за дар свідчення цього стійкого оборонця Церкви, віри та гідності людини», – закликав Глава Католицької Церкви, заохотивши прочан оплесками привітати нового блаженного та ввесь литовський народ. Далі Папа привітав українських прочан.








All the contents on this site are copyrighted ©.