2017-06-30 14:23:00

«Ангел Господній» з Папою Франциском у празник Верховних Апостолів


Святі Отці любили порівнювати святих Апостолів Петра і Павла до двох колон, на яких спирається вся видима Христова Церква. На це вказав Папа Франциск під час молитви «Ангел Господній» 29 червня 2017 р., у день празника Верховних Апостолів, додаючи, що вони обоє своєю кров’ю, у поєднанні з проповіддю та служінням спільноті, дали справді християнське свідчення про Ісуса Христа.

Вселенський Архиєрей зазначив, що літургійні читання, призначені на Євхаристійне Богослуження цього дня, проливають світло на свідчення тих двох Апостолів, вказуючи на причину їхньої готовності до проповідування та мученицької смерті.

Із книги Діянь Апостолів довідуємось про ув’язнення та звільнення святого Петра із в’язниці (див. 12, 1-11). Цар Ірод, бажаючи догодити юдеям, розпочав переслідування християн. Він наказав схопити й Петра, стерегти його у в’язниці, а по святі Пасхи хотів вивести його перед народ, щоб судити. Однак, Верховний Апостол в чудесний спосіб був звільнений з в’язниці, щоб продовжити на теренах Святої Землі, а згодом – й у Римі, місію, покладену на нього Господом.

Також і святий Павло зазнав чимало труднощів, у яких Господь завжди був йому підпорою. Воскреслий Христос вислав Павла з проповіддю до багатьох міст, зокрема, до поган. Виконуючи повірену йому місію, Апостол Народів зазнав чимало зневаг, як від своїх одновірців, та і від чужинців. Пишучи до свого учня Тимотея, від проаналізував своє життя  та місійну діяльність, описуючи теж і переслідування, які йому довелось перенести заради Євангелія.

Папа вказав на те, що біблійні розповіді дають нам можливість поглянути на шлях двох Апостолів, яким Спаситель доручив завдання звіщати Добру Новину про спасіння у складних та ворожо наставлених середовищах. Однак, на їхньому прикладі ми бачимо, що Господь є завжди поруч із нами, що Він прямує з нами нашим життям, що Він не залишає нас на одинці, але провадить за руку, зокрема, у тих найважчих хвилинах нашого земного шляху. Господь приходить із допомогою та звільняє нас від  загроз лукавого. За словами Папи, ми повинні пам’ятати, що нашим справжнім ворогом є гріх та злих дух, який до нього спонукає.

«Коли примирюємось із Богом, зокрема, у Святій Тайні Покаяння, отримуючи благодать прощення, ми звільняємося від вузів зла та позбуваємось тягарів наших помилок. Таким чином, ми можемо продовжити наш шлях радісних проповідників та свідків Ісуса Христа, вказуючи на те, що ми є першими, хто отримав милосердя», – наголосив Глава Католицької Церкви.

На закінчення свого повчання, Святіший Отець заохотив усіх присутніх молитовно звернутись до Пресвятої Богородиці, Яка є Царицею Апостолів, просячи у Неї духовних та матеріальних дарів для християнської спільноти Вічного Міста та для усього Риму, покровителями якого є святі Апостоли Петро та Павло. «Нехай Господня доброта та благодать підтримують увесь римський люд, щоб він жив у братерстві та злагоді, спричиняючись до сяяння християнської віри, про яку з відважним запалом свідчили Святі Петро та Павло».








All the contents on this site are copyrighted ©.