2017-08-19 11:13:00

Ґана: Євхаристійний Конгрес в 60-ту річницю незалежності


Папа Франциск не змінював навчання Церкви про умови приступання до Святого Причастя, але запевнив людей, що перебувають у складних ситуаціях в тому, що Церква турбується про них, що також і їх огортає Боже милосердя. Такими думками поділився кардинал Джон Онаєкан, Митрополит Абуджі, промовляючи 11 серпня до учасників Національного Євхаристійного Конгресу Ґани.

Архиєпископ столиці Нігерії, слова якого наводить інформагентство КAI, розкритикував тиск, який здійснюється на Католицьку Церкву в деяких місцях, аби вона змінила умови приступання до Святого Причастя. Він засудив спроби пристосовуватися під різними відмовками до модних віянь, наголошуючи на тому, що Церква не може зректися зобов’язання дотримуватися високих стандартів Євангелія Ісуса Христа.

Кардинал Онаєкан зазначив, що Апостольське напоумлення «Amoris Laetitia» підтверджує традиційну доктрину Церкви, а слова Святішого Отця, звернені до людей, що перебувають у так званих неврегульованих ситуаціях, виражають турботу Церкви і запевнення в тому, що ніхто не є виключеним з Божої благодаті. Однак, Боже милосердя не касує Божих законів та засад Церкви.

Ієрарх підкреслив, що участь в Євхаристійному богослуженні, навіть без приступання до Святого Причастя, не є даремною. В католицькій традиції також існує таке визначення, як «духовне Святе Причастя», яким окреслюється бажання прийняття Євхаристійного Ісуса. Воно є вираженням віри у те, що Бог приходить до кожного, хто готується до цієї зустрічі, не зважаючи на те, в яких умовах той перебуває. Зрештою, як зауважив нігерійський кардинал, ми повинні приймати Святе Причастя з великою покорою, тому що ніхто з нас є не до глибини гідним його приймати.

Кардинал Джон Онаєкан також пригадав, що Другий Ватиканський Собор закликав до повної участі в Євхаристійному богослуженні. Це стосується й того, що під час нього не слід, наприклад, проказувати вервицю чи інші молитви. Суть запропонованої ним реформи літургії полягає також і в тому, щоб включати в неї різні елементи місцевих культур, які є згідними із духом звершуваного таїнства, що не означає, однак, перетворювати Святу Месу в товариську вечірку.

Вже 4-й з черги Національний Євхаристійний Конгрес в цій західноафриканській країні, що відбувався від 7 до 13 серпня в м. Джасікан на тему: «Пресвята Євхаристія та нова євангелізація», був приурочений 60-й річниці проголошення її незалежності. Протягом тижня 250 делегатів, які представляли духовенство, чернецтво й мирян 20 дієцезії, обговорювали цю тему під час пленарних зустрічей, а в заключних святкуваннях, під час яких єпископи ввірили країну та її мешканців Ісусові, утаєному в Пресвятій Євхаристії, взяли участь 10 тисяч прочан.

У Національному Євхаристійному Конгресі Гани взяли також участь єпископи із сусідніх краї, а 12 серпня Святу Месу на честь Пресвятої Богородиці відслужив кардинал Петер Турксон, Префект ватиканської Дикастерії сприяння цілісному людському розвиткові, який закликав ганських католиків розбуджувати свою віру в Пресвяту Євхаристію настільки, щоб ставати Євхаристійним людом. Адже Євхаристія – це перемога над гріхом і смертю, бо щоразу, коли її звершуємо, робимо засів нового життя.








All the contents on this site are copyrighted ©.