2017-09-17 12:50:00

Папа Франциск: Боже прощення є знаком Його любові до нас


«Євангельський уривок цієї неділі (пор. Мт. 18, 21-35) пропонує нам повчання про прощення, яке не заперечує вчиненої кривди,  але визнає, що людина, сотворена на Божий образ і подобу, завжди є більшою, ніж зло, яке вона скоїла», – наголосив Папа Франциск, промовляючи до десятків тисяч паломників та гостей Вічного Міста, які 17 вересня 2017 року зібрались на площі Святого Петра у Ватикані, щоб почути повчання Святішого Отця, проказати разом із ним Богородичну молитву «Ангел Господній» та отримати його Апостольське благословення.

Святий Петро запитав Ісуса: «Господи! Коли мій брат згрішить супроти мене, скільки разів маю йому простити? Чи маю до сімох разів прощати?» Простити кривдникові сім разів здавалось апостолу Петрові чимось дуже великим. Можливо, іноді, й нам може здаватись, що простити двічі – це вже надто багато. Однак, Ісус навчає іншого: «Не кажу тобі: до сімох разів, але – до сімдесяти раз по сім». Тобто, Спаситель заохочує нас до того, аби прощати завжди.

Вселенський Архиєрей навів у приклад також і євангельську притчу про милосердного царя та лукавого слугу, який, отримавши прощення боргу, не захотів так само зробити із своїм співбратом. Іноді й ми поводимось подібно: отримавши прощення від Господа Бога, не бажаємо простити нашим братам та сестрам.

Як наголосив Єпископ Риму, вже у нашому Хрищенні Бог нам простив великий борг: первородний гріх. Господнє милосердя до нас є безмежним, про що ми пересвідчуємось протягом усього нашого життєвого шляху. Він прощає нам наші гріхи кожного разу, коли  ми каємось і просимо у Нього пробачення. Кожного разу, коли до нас підкрадається спокуса, аби замкнути наше серце перед тим, хто нас образив, пригадаймо собі слова нашого Небесного Отця, сказані до лукавого слуги із згаданої притчі: «Слуго лукавий! Я простив тобі ввесь борг той, бо ти мене благав. Чи не слід було й тобі змилосердитись над твоїм товаришем, як я був змилосердився над тобою?». Кожен, хто отримавши прощення, зазнав радості, миру та внутрішньої свободи, може відкрити своє серце на можливість, в свою чергу, простити своєму ближньому.

Далі Глава Католицької Церкви пригадав слова молитви «Отче наш», у якій сам Ісус вчить нас звертатись до Небесного Отця такими словами: «І прости нам провини наші, як і ми прощаємо нашим винуватцям» (Мт. 6 12). «Боже прощення є знаком Його безмірної любові, яка виливається на кожного із нас», – мовив Святіший Отець, додаючи, що Божа любов є настільки великою, що дозволяє нам бути вільними аж до тієї міри, що навіть можемо віддалитись від Нього, однак, ця любов завжди чекає на нас, як Батько чекав на свого блудного сина. Боже прощення є ніжністю, яка приймає кожного грішника, що стукає у двері прощення. «Небесний Отець є повний любові і хоче дати її нам, але не може цього зробити, якщо ми закриваємо наші серця перед любов’ю до інших», – підсумував Глава Католицької Церкви.








All the contents on this site are copyrighted ©.