2017-09-19 13:58:00

Папа: християни повинні завжди молитись за правителів


Християни повинні молитися за правителів, навіть якщо вони помиляються. Такий заклик Папи Франциска прозвучав у його проповіді під час ранкової Святої Меси в «Домі Святої Марти» в понеділок 18 вересня 2017 р. Святіший Отець закликав посадовців, в свою чергу, молитися, бо інакше вони ризикують закритися в своїй групі. Правитель, який усвідомлює своє підпорядкування народові й Богові, молиться.

Коментуючи літургійні читання дня, Папа назвав їх справжнім «посібником для доброго політика». В першому читанні з Першого послання до Тимотея (2, 1-8) Апостол Павло радить «молитися за правителів: за всіх тих, хто стоять при владі». Натомість в Євангелії від Луки (7, 1-10) бачимо, як сотник, що є правителем, молиться за хворого слугу. Святіший Отець звернув увагу на те, що правитель, будучи чужинцем у країні, любить народ, і турбується про нього.

«Цей чоловік відчув потребу у молитві, – вів далі проповідник, – не тільки тому, що любив, але через те, що усвідомлював, що він не є господарем усього, і не все залежить від нього». Євангелист Лука передає слова сотника: «Бо й я чоловік, що стою під владою, і маю вояків під собою і кажу одному: Іди, і той іде; а іншому: Ходи сюди, і той приходить; і слузі моєму: Зроби це, і той робить.» (Лк 7, 8). Ці слова вказують на те, що сотник усвідомлював, що над ним є хтось вищий, хто керує, і це спонукало його до молитви.

«Правитель, що усвідомлює це, молиться, – наголосив Папа. – Якщо він не молиться, то закривається у зосередженні тільки на собі, або на своїй партії, в тому колі, з якого не може вийти. Стає людиною, закритою у собі. Але коли він бачить реальні проблеми, і має це усвідомлення підпорядкування, що існує ще хтось, хто має більшу владу, ніж він. Хто має більшу владу, ніж управитель? Люди, які дали йому владу, і Бог, від Якого через людей походить влада. Коли правитель має це усвідомлення, він молиться».

Далі Наступник Святого Петра ще раз наголосив на важливості молитви управителя, «бо це молитва за спільне добро людей, які йому були довірені». Він також навів приклад одного посадовця, який щодня виділяв дві години на молитву, незважаючи на те, що був дуже занятий. Тому потрібно просити Бога про благодать, щоб бути здатними добре керувати, подібно до Соломона, який не просив в Бога золота чи багатства, але мудрості управляти.

Тим урядовим особам, які не вірять, Папа радить робити іспит сумління та спілкуватися з народом, але не залишатися наодинці з маленькою групкою своєї партії.

Повертаючись до першого літургійного читання, Святіший Отець нагадав, що Апостол Павло запрошує молитися за царя, «щоб нам тихо та спокійно вести життя з усією побожністю та пристойністю». Папа також зазначив, що коли правитель чинить щось таке, що нам не подобається, ми залишаємо його наодинці зі своєю партією, або з урядом. «Ні, ми не повинні залишити їх наодинці, – закликав проповідник, – ми повинні супроводжувати їх молитвою. Християни повинні молитися за правителів». Він також зазначив, що ми повинні ще більше молитися за тих державних діячі, які помиляються. «Коли правитель є вільним і може керувати в мирі, то весь народ має від цього користь», – додав Папа.

На завершення Вселенський Архиєрей закликав до іспиту сумління щодо молитви за правителів: «Я прошу вас про послугу, – сказав він. – Нехай кожен з вас замислиться п’ять хвилин, не більше. Якщо ви – керівник, запитайте себе: “Я молюся до Того, хто дав мені владу через народ?” Якщо ви – не посадовець, то подумайте: “Чи я молюся за правителів?”».

«І якщо під час іспиту сумління ви усвідомили, що не молилися за правителів, висповідайтеся з цього, бо не молитися за правителів – це гріх», – додав Святіший Отець.








All the contents on this site are copyrighted ©.