2017-10-05 12:49:00

Папа: Щаслива та людина, що віднаходить своє коріння


Щаслива та людина, що віднаходить своє коріння, натомість психологічне самовигнання спричинює багато лиха. Цими словами можна підсумувати проповідь Папи Франциска, яку він виголосив у четвер, 5 вересня 2017 р., в каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані. Натхнений біблійною історією про вавилонське вигнання, проповідник заохотив слухачів віднайти свої корені, свою приналежність. А теж застановитись над ностальгією мігрантів, про яку можемо дізнатись із процитованого Папою Псалма: «На ріках Вавилонських, там ми сиділи і ридали».  

У першому літургійному читанні, призначеному на цей день, розповідається про Неємію, який приготовлявся до того, щоб привести народ назад у Єрусалим. Мова йде про важку подорож, адже трудність полягає також і в тому, щоб переконати людей у потребі повернення та відбудові міста і святині. Це важка подорож, адже, перш усього, вона є поверненням до свого коріння, як наголосив Святіший Отець. Після багатьох років вигнання коріння народу ослабли, однак, не були втрачені. Віднайти коріння – це віднайти свою приналежність до народу. «Без коріння не можна жити: народ без коріння чи який допускає його втрату, є хворим народом», – наголосив проповідник, додавши, що на шляху повернення до власних коренів часто існує багато перешкод та труднощів. Єпископ Риму також зазначив, що спротив повернутися до своїх коренів належить тим, хто віддає перевагу вигнанню; коли не фізичному, то психологічному, тобто, коли людина сама себе відокремлює від спільноти, від суспільства, воліє бути викоріненою, позбавленою будь-яких зв’язків.

Однак, як розповідає нам Святе Письмо, ізраїльський народ все ж таки прямує вперед, повертається у рідні сторони і одного дня заплановане відновлення звершилось. Люд збирається, щоб віднайти своє корені, тобто, для слухання Божого Слова. Народ знову плаче, але цього разу це вже були сльози радості з приводу зустрічі із своїми коренями, із своєю приналежністю. «Чоловік та жінка, які віднаходять своє коріння, які є вірними власній приналежності, є чоловіком та жінкою у радості», – мовив Глава Католицької Церкви, зазначаючи, що ця радість є також силою у їхньою житті.

Папа Франциск заохотив усіх присутніх призадуматись над 8-им розділом книги Ноемії та відповісти собі самим на запитання: «Чи ми бува не забуваємо про нашу приналежність до Господа Бога? Чи ми шукаємо наше коріння чи може віддаємо перевагу психологічному самовигнанню, тобто замкненості у собі самих?» А на закінчення Папа наголосив, якщо людина боїться плакати, то буде боятись також й сміятись, бо коли людина плаче з причини суму, то потім плакатиме з причини радості. Тому, слід просити у Бога ласки сліз, щоб оплакувати нашу гріховність, але також, щоб плакати з причини прощення наших провин Господом Богом.








All the contents on this site are copyrighted ©.