2017-10-06 13:39:00

Папа: Благодать сорому зцілює нас від гріха


«Богу належить справедливість, а нам – сором на обличчя», – цими словами із книги пророка Варуха розпочав свою проповідь Папа Франциск під час ранішньої Служби Божої в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 6 жовтня 2017 р., наголошуючи на тому, що ними старозавітній пророк вказує на непослух людини Божому Закону, тобто – на гріх, а також показує шлях до отримання прощення.

Цього дня проповідник окремо зупинився над дійсністю гріха, яка характеризує усіх людей. Ніхто не може сказати, що він праведник, або, що він є не такий як інші. Усі ми є грішниками. На переконання Святішого Отця, грішник – це наше перше ім’я. Причиною нашої гріховності є непослух: Господь нам сказав одне, а ми вчинили інше. Скільки разів у нашому житті Господь промовляв до нас, але ми його не послухали?! Він промовляв до нас через наших батьків, родичів, катехитів, у храмі, устами священиків на проповіді, у нашому серці. Але ми збунтувались: гріх – це бунт проти Бога, впертість у прямуванні згідно із злими вказівками нашого серця, падаючи у маленькі ідолопоклонства кожного дня: жадність, заздрість, ненависть, обмови та інше.

Гріх нищить серце людини, нищить її життя та душу, послаблює її та вчиняє хворою. Гріх не є плямою, яку необхідно вивести. В такому разі вистарчило би піти у хімчистку та розв’язати проблему. Але гріх – це бунтівні стосунки з Господом, Який є безмежно добрим щодо кожного із нас.

І коли людина у такий спосіб дивиться на свої гріхи, то вона не впадає у депресію, але відчуває сором, ганьбу. «Сором є благодаттю», – наголосив Глава Католицької Церкви, зазначаючи, що саме він відчиняє двері для одужання з гріховного стану. Тому на закінчення Єпископ Риму заохочує усіх звернутись до Господа у молитві, просячи у Нього благодаті відчувати сором за свої гріхи та просити у Нього оздоровлення. Коли Спаситель бачить людину, яка соромиться своїх злих вчинків та покірно просить прощення, Він Своєю всемогутністю касує ті гріхи, обіймає людину, приголублює її та прощає. Такою є дорога, що веде до прощення.








All the contents on this site are copyrighted ©.