2017-10-20 15:00:00

Папа: Святість – це постійне приймання Божого прощення


«Нехай Господь дасть нам благодать внутрішньої правди», – цією молитвою можна підсумувати проповідь Папи Франциска, яку він виголосив у каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані у п’ятницю, 20 жовтня 2017 р., роздумуючи над літургійним читанням із Послання святого апостола Павла до римлян, у якому апостол закликає через віру приєднатись до Господа, пам’ятаючи при цьому, що віра є даром Божим, а не заслугою за наші діла.

«Наші вчинки – це відповідь на безкорисливу любов Бога, Який нас виправдав та завжди нам прощає», – наголосив Єпископ Риму, вказуючи на те, що наша святість є власне постійним прийняттям Божого прощення. «Блаженна людина, якій Господь гріха не зарахує» (Рим. 4, 8). Господь простив нам наш первородний гріх і завжди прощає всі наші гріхи, як тільки ми приходимо до Нього та просимо прощення. За допомогою наших учинків ми не можемо самі собі простити наших гріхів; лише Всевишній може нам їх пробачити. А ми можемо відповісти нашими вчинками на це Його прощення.

В євангельському уривкові, що був прочитаний цього дня, Ісус заохочує нас поглянути на інший спосіб шукання усправедливлення. Святіший Отець, пригадуючи тих євангельських персонажів, які лише назовні видавали себе праведниками, а, насправді, були лицемірами, адже їхня душа була повна бруду, закликає приглянутись нашому життю.

Глава Католицької Церкви, вказуючи на тих, для яких святість є лише макіяжем і які гримують себе нею, пригадує заклик Ісуса Христа бути правдивими у серці і щоб лише ця правда виявлялась назовні у нашому житті. Тому не потрібно молитися, постити чи робити милостиню для людського ока, але у тайні, перед Господом Богом.

За словами Папи Франциска Ісус закликає нас до послідовності між тим, що ми робимо і тим, що в нас у серці, бо фальшивість та лицемірство спричинюють багато зла. Отож, потрібно показати Богові наші гріхи, не прихаючи нічого, та попросити у Нього прощення. І ця правда перед Господом є тим, що дає можливість Богові нам прощати.








All the contents on this site are copyrighted ©.