2017-10-28 16:52:00

Поради Папи Франциска членам Світських Інститутів


«Новизна та плідність Світських Інститутів полягає, отже, у поєднанні богопосвячення та світського виміру життя, практикуючи апостолят свідчення, євангелізації – особливо це стосується пресвітерів, – та християнського заанґажування у суспільне життя, – особливо для мирян», – підкреслив Святіший Отець у Папському посланні до членів Симпозіуму італійських Світських Інститутів, що проходить у Папському Патристичному Інституті «Augustinianum» 28-29 жовтня 2017 року у Римі.

Захід організований Італійською Конференцією Світських Інститутів у співпраці із Конгрегацією Інститутів богопосвяченого життя та Спільнот апостольського життя відбувається з нагоди 70-річчя Апостольської конституції «Provida Mater Ecclesiae».

Вселенський Архиєрей пригадав, що цей документ його попередника на Петровому престолі був, у певному сенсі, революційним, адже окреслив нову форму посвячення Господеві, а саме посвячення мирян та дієцезіального клиру, які відчували покликання жити євангельськими радами у світі, в якому були занурені задля свого життєвого стану та праці.

«Сьогодні ви покликані бути покірними та захопленими носіями, у Христі та у Його Дусі, сенсу світу та історії. Ваше захоплення зроджується від завжди нового подиву Христом Ісусом, задля Йога унікального способу жити та любити, зустрічати людей, зцілювати життя, нести утішення. Тому, ваше “бути всередині” світу не є лише соціологічним станом, але богословською дійсністю, яка дозволяє вам бути уважними, бачити, слухати, співстраждати, разом радіти, передчувати потреби», – пише Папа, наголошуючи на тому, що завданням членів Світських Інститутів є бути у світі пророчою присутністю у дуже конкретний спосіб, нести у світ, тобто у ту дійсність, в якій вони перебувають, Боже слово, яке бажає сказати Господь.

Це вимагає не так усного передання, як дієвого свідчення. «Ми говоримо те, що Бог прагне промовити до світу, діючи у світі», – підкреслив Святіший Отець, зазначаючи, що, зокрема, у наш час, коли перед обличчям труднощів можемо відчути спокусу ізолюватись у своєму зручному, безпечному просторі, віддаляючись від світу, завдання членів Світських Інститутів полягає в тому, щоб «бути всередині», як присутність, що здатна перемінити. Це непросте завдання, це шлях, який передбачає хрест, однак, «Господь хоче пройти його разом із вами».

Далі Глава Католицької Церкви дав кілька духовних порад, що можуть допомогти членам Світських Інститутів на їхньому шляху, підсумовуючи їх п’ятьма дієсловами: молитися, розпізнавати, поділяти, бути сміливими та бути привітними. Молитися, щоб бути з’єднаними з Господом Богом, близькими Його серцю, слухати Його голос у різних життєвих ситуаціях. Розпізнавати – це вміти відрізняти головні речі від другорядних, щоб змогти побачити відповідальності та завдання, які потрібно прийняти.

Дієслово «поділяти» спонукає розділити з іншими людьми їхню складну, іноді, навіть трагічну долю, з любові до них, за прикладом Ісуса Христа. Бути сміливими передбачає, з Божою благодаттю, не втрачати довір’я та в усьому бачити добро. А бути привітними до світу та до людей заохочує навіть у складних ситуаціях не втрачати тієї чесноти, що походить від Святого Духа та вчиняє нас вільними.








All the contents on this site are copyrighted ©.