2017-11-12 12:18:00

Папа: Світильник віри гасне без оливи добрих діл


Ознакою розсудливості є не чекати на останні хвилини життя для того, щоб співпрацювати з Божою благодаттю, але чинити це вже відтепер. На це звернув увагу Папа Франциск, промовляючи до кількох десятків тисяч римлян і туристів, які в неділю, 12 листопада 2017 р., зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоб вислухати його повчання, проказати разом з ним молитву «Ангел Господній» та отримати його Апостольське благословення.

Святіший Отець коментував Христову притчу про десять дів, що очікували приходу нареченого, якою вказується «на передумови для входу до Божого царства». Він пояснив, що мова йде про дружок, завданням яких було зустріти нареченого та супроводжувати його до шлюбної церемонії, а оскільки в ті часи був звичай справляти весілля вночі, вони мали зі собою світильники.

Притча розповідає, що п’ять дів були мудрими та принесли з собою оливу для світильників, натомість інших п’ятьох називає немудрими, бо вони про це не подбали. А оскільки наречений запізнювався, вони задрімали. Коли ж опівночі було оголошено про прихід нареченого, немудрі діви зрозуміли, що не мають оливи й попросили в мудрих. Ці ж відповіли, що не можуть дати, бо тоді всім забракне. Й коли немудрі діви пішли до продавця, прибув наречений, мудрі діви увійшли до світлиці й двері було замкнено. Коли ж прибули інші п’ять та стукали до дверей, прозвучала відповідь: «Я вас не знаю».

Папа зазначив, що Ісус цією притчею пригадує всім нам, що ми повинні бути готовими до зустрічі з Ним. На сторінках Євангелії Він часто закликає чувати, й чинить це також і наприкінці цієї притчі: «Чувайте, бо не знаєте ні дня, ні години».

«Але цією притчею Ісус каже нам, що чувати не означає лише не спати, але бути приготованими. У дійсності, всі діви задрімали перед приходом нареченого, але після пробудження деякі були готовими, а інші – ні. Саме в цьому й полягає значення того, щоб бути мудрими й розсудливими: йдеться про те що, аби співпрацювати з Божою благодаттю, не потрібно чекати на останній момент свого життя, але чинити це вже відтепер», – сказав Святіший Отець.

Далі Папа пояснив, що «світильник є символом віри, що просвітлює наше життя», натомість, олива – «символ любові, яка підживлює, вчиняє плідним та вірогідним світло віри». Отож, передумовою для того, щоб бути готовими до зустрічі з Богом є «не лише віра, але й християнське життя, багате любов’ю до ближнього».

«Якщо піддамося проводові того, що здається нам зручнішим, шукання власних інтересів, наше життя стає неплідним, нездатним передавати життя, й ми не нагромаджуємо свого запасу оливи для світильника нашої віри, тож віра згасне, коли прийде Господь, або й швидше. Якщо, натомість, ми є чуйними та намагаємося чинити добро жестами любові, взаємоподілу, служіння ближньому, який перебуває в труднощах, можемо залишатися спокійними, очікуючи приходу нареченого: Господь може приходити в будь-який момент, і навіть сон смерті нас не лякатиме, бо маємо запас оливи, зібраний щоденними добрими ділами. Віра надихає любов, а любов зберігає віру», – підсумував Святіший Отець, запрошуючи проказати молитву до Пресвятої Богородиці:

«Нехай же Пречиста Діва Марія допоможе нам через милосердну любов зробити нашу віру якомога дієвішою, аби наш світильник сяяв вже тепер, під час земної мандрівки, та назавжди, під час весільного бенкету в раю».

Після проказування молитви «Ангел Господній», Глава Католицької Церкви скерував свою думку до столиці Іспанії міста Мадрида, де напередодні відбулася беатифікація мучеників, що належали до Місійного Згромадження та Товариства Чудотворного Медалика, тобто, до духовної родини, заснованої святим Вінсентом де-Поль. «Всі вони, – сказав Папа, – були вбиті з ненависті до віри під час іспанської громадянської війни у 1936-1937 роках. Дякуймо Богові за великий дар цих зразкових свідків Христа та Євангелія».








All the contents on this site are copyrighted ©.