2017-11-24 09:21:00

Папа: Як християни, ми віримо і знаємо, що мир – можливий


«Нехай же Господь утвердить в правителів та в усіх, хто наділений відповідальністю, благородний, чесний, стійкий та відважний дух шукання миру шляхом діалогу та переговорів», – це один із молитовних закликів, що прозвучали з уст Глави Католицької Церкви у проповіді під час молитви в наміренні миру в Південному Судані та ДР Конго, яку він 23 листопада 2017 р. очолив у базиліці Святого Петра у Ватикані, за участю представників Римської Курії, інших конфесій та релігій, дипломатичного корпусу й численних вірних.

«Цього вечора ми хочемо за допомогою молитви посіяти зерна миру на землі Південного Судану й Демократичної Республіки Конго та на кожній землі, пораненій війною», – сказав Папа, зазначаючи, що він вже був вирішив здійснити візит до Південного Судану, але це виявилося неможливим. «Ми, однак, знаємо, – додав він, – що молитва є важливішою, бо вона – могутніша: молитва діє силою Бога, для Якого немає нічого неможливого».

Посилаючись на слова «Воскреслий Христос запрошує нас. Алилуя!», які прозвучали мовою суахілі у пісні під час входу священнослужителів, Святіший Отець підкреслив, що ми, як християни, «віримо і знаємо, що мир є можливим, бо Христос воскрес» та «дарує нам Святого Духа». Святий Павло, натомість, пригадує, що «Христос – наш мир».

«На хресті Він взяв на Себе все зло світу, включаючи гріхи, які породжують та розпалюють війни: гордість, жадібність, прагнення влади, брехню… Все це Ісус переміг Своїм воскресінням. А з’явившись серед Своїх друзів, сказав: “Мир вам!”. Він повторює також і нам тут, цього вечора: Мир вам!» – сказав Папа, завершивши своє слово молитвою:

«Без Тебе, Господи, даремною була би наша молитва, примарною – наша надія на мир. Але Ти – живий і дієш для нас і з нами, Ти, що є нашим миром!

Нехай же Воскреслий Господь розіб’є стіни ворожості, які сьогодні розділяють братів, особливо, в Південному Судані та в Демократичній Республіці Конго. Підтримає жінок, що стали жертвами насильства в зонах конфліктів і в кожній частині світу. Спасе дітей, які страждають від наслідків конфліктів, в яких вони є сторонніми, але які, однак, обкрадають їх з дитинства, а іноді – з життя. Скільки-ж лицемірства є в замовчуванні чи заперечуванні кровопролиття жінок і дітей! В цьому війна показує своє найжахливіше обличчя.

Нехай же Господь допоможе всім найменшим та убогим світу й надалі вірити та уповати на те, що Боже царство близько, що воно – між нами, що воно – “справедливість, мир і радість у Святому Дусі” (Рм 14,17). Підтримає всіх тих, які день за днем стараються перемагати зло добром, жестами і словами братерства, пошани, зустрічі й солідарності.

Нехай же Господь утвердить в правителів та в усіх, хто наділений відповідальністю, благородний, чесний, стійкий та відважний дух шукання миру шляхом діалогу та переговорів.

Нехай же Господь дасть кожному з нас бути ремісниками миру там, де ми перебуваємо, в родинах, школах, на роботі, в спільнотах і в кожному середовищі, щоб ми, за прикладом нашого Вчителя і Господа, “вмивали одні одним ноги”. Йому слава і честь, сьогодні й на віки. Амінь».

Молитовний захід розпочався молитвою за наше навернення, щоб змогти подолати байдужість і поділи. Кожне намірення супроводжувалося читанням уривків зі Святого Письма та піснями різними мовами. А перед заключним проказуванням Господньої молитви «Отче наш», в базиліці Святого Петра пролунала молитва святого Франциска за мир: «Боже, вчини з мене знаряддя Твого миру, щоб я ніс любов туди, де панує ненависть…».








All the contents on this site are copyrighted ©.