2017-12-02 12:00:00

Папа до молоді Бангладеш: дивіться на світ Божими очима


Керуватись Божою волею, не замикатись у собі самих, але відкриватись на інших, приймати їх, дивлячись на світ Божими очима – до цього закликав Папа Франциск молодь Бангладеш під час зустрічі в Коледжі Пресвятої Богородиці (Коледж Нотр-Дам) у Дацці, якою в суботу 2 грудня 2017 р., завершив свою ХХІ Апостольську подорож. Так само, як і в М’янмі; Святіший Отець завершив свій візит спілкуванням з молодим поколінням країни. Ця зустріч стала справжнім святом віри з молитвою, піснями й традиційними танцями.

Перед виголошенням своєї промови Його Святість вислухав свідчення двох молодих місцевих католиків, Упасами та Ентоні.

Зустріч, на яку зібралось понад 7 тисяч юнаків і дівчат,  не тільки католиків, але численних мусульман та визнавців інших релігій, пройшла у спортивному комплексі Коледжу Пресвятої Богородиці – католицького вищого навчального закладу, заснованого 1949 року Згромадженням Святого Хреста. Коледж приймає студентів усіх віровизнань і релігій та вважається найкращим у країні. Коледж не отримує жодної фінансової підтримки з боку держави та його утримують благодійні жертводавці, спонсори та батьки студентів.

«Нарешті, ми разом! – такими словами привітав Папа Франциск зібрану молодь, подякувавши за теплий прийом та наголосивши, що молодих людей об’єднує особливий ентузіазм і він сам при таких зустрічах молодіє. Цей ентузіазм пов’язаний також і з духом шукання пригод, готовністю прямувати вперед, ризикувати.

Він заохотив молодь завжди прямувати вперед, але вибирати правильну дорогу, а не безцільно блукати. Орієнтиром у житті є мудрість, яка зроджується з віри. Господь Бог провадить нас, направляючи до Своєї благодаті. «Це не фальшива мудрість цього світу, – сказав Святіший Отець. – Це мудрість, яку можна побачити в очах батьків і дідусів, які довіряють Богові. Як християни, можемо бачити в їхніх очах світло Божої присутності, світло, яке вони відкрили в Ісусі, Який є Божою Мудрістю (1 Кор. 1, 24). Щоб отримати цю мудрість, ми повинні дивитись на світ, на наші життєві ситуації та проблеми, на все дивитись Божими очима,  Ми отримуємо цю мудрість, коли починаємо бачити речі Божими очима, Божими цінностями».
На думку Папи Франциска, ця мудрість допомагає нам впізнати й відкинути фальшиві обіцянки щастя. Культура, яка їх робить, веде до егоїзму, який наповнює серце темрявою та гіркотою. А Божа мудрість, в свою чергу, допомагає нам зрозуміти, як прийняти тих, хто діє та мислить відмінно від нас.
Божа мудрість також допомагає нам подивитись поза власні межі, щоб побачити скарби своєї культурної спадщини. «Ваша культура навчає шанувати

людей похилого віку, – сказав Його Святість. – Літні люди допомагають нам дорожити безперервністю поколінь. Вони несуть пам'ять і емпіричну мудрість, яка допомагає уникати повторення помилок минулого. Люди похилого віку мають «харизму скорочувати відстані», бо забезпечують, щоб найважливіші цінності були передані дітям та онукам. Через їхні слова, їх любов, почуття та присутність можемо зрозуміти, що історія не почалася з нами, але ми є частиною давньої «мандрівки» людства і ця дійсність більша від нас. Поговоріть зі своїми батьками та дідусями, не витрачайте весь день з мобільним телефоном, незважаючи на навколишній світ!» – закликав Папа Франциск.
Повертаючись до свідчення Упасана та Ентоні, які закінчили свій виступ словами надії, Його Святість наголосив, що Божа мудрість зміцнює нашу надію і допомагає нам сміливо виходити назустріч майбутньому. «Ми, християни, знаходимо цю надію в особистій зустрічі з Ісусом в молитві та Святих Таїнствах і в конкретній зустрічі з Ним у бідних, хворих, страждаючих та покинутих. В Ісусі ми відкриваємо солідарність Бога, який постійно прямує поруч із Ними».

Наприкінці зустрічі до Святішого Отця із словами вдячності звернувся кардинал Патрік Д’Розаріо, архиєпископ Дакки. Він подякував Наступникові Святого Петра за те, що він присвятив останню подію Апостольського візиту саме молоді, яка втішалась його присутністю, раділа разом із ним, побачила його та почула його голос. Після зустрічі з Папою молодь повертається додому з  новим баченням майбутнього, з новою надією, яку буде плекати та готовністю діяти.  Ця молодь належить до різних конфесій та релігійних традицій, але майже всі навчаються в католицьких закладах, які стараються будувати стосунки в дусі міжрелігійної гармонії, пошані до життя й віри кожної людини.

«Дорога молоде, –мовив далі кардинал Д’Розаріо, – Папа звістив вам, що Бог вас любить і бажає, щоб ви любили одні одних. Його Святість виявив свою любов до вас і єдність з вами, бажаючи провести цю ексклюзивну зустріч. Подякуймо тепер Святішому Отцеві!».

І юнаки й дівчата разом з кардиналом з ентузіазмом повторили: «Дякуємо тобі, Папо! Любимо тебе! Не забувай про нас! Згадай нас у своїх молитвах!»

Архиєпископ Дакки також висловив подяку Вселенському Архиєреєві від імені всього народу Бангладеш, що належить до різних конфесій, в імені уряду, державних і недержавних організацій, представників громадянського суспільства та всієї католицької спільноти.

 








All the contents on this site are copyrighted ©.