2018-01-18 16:14:00

Папа: Не існує християнської радості там, де перед ближнім зачиняють двері


Євангеліє – це постійний заклик до радості. На цьому наголосив Папа Франциск, коментуючи у четвер, 18 січня 2018 р., під час Святої Меси у чилійському портовому місті Ікіке, біблійний уривок, де розповідалось про перше чудо, вчинене Ісусом Христом у Кані Галилейській, підкресливши:

«Від самого початку Ангел каже Пречистій Діві Марії: “Радуйся” (Лк. 1, 28). Радійте, каже пастухам; радуйся каже Єлисаветі, похилій віком та безплідній жінці…радуйся, промовляє Ісус до розбійника, бо сьогодні будеш зі Мною в раю (пор. Лк. 23, 43). Послання Євангелія є джерелом радості».

Далі Глава Католицької Церкви похвалив чилійський народ на півночі країни за те, що вони вміють жити своєю вірою в радості та атмосфері свята, про що свідчать радісні відзначення місцевих святих покровителів, характерні танці, музика та одяг, що вчиняють цю частину країни немов санктуарієм народної побожності та духовності. Тут свято не зачиняється всередині храму, але поширюється та перетворює на свято всю місцевість. Папа зазначив, що місцеві мешканці, незважаючи на різного роду труднощі, вміють святкувати та радіти Божим дарам, бути відкритими на ближніх та жити побожно.

Вселенський Архиєрей вказав, що саме у такій атмосфері свата Євангелія представляє нам дію Марії, Яка бажає, щоб радість, присутня на святі у Кані Галилейській, була повною. «Вона є уважною на те, що діється довкола і як добра матір турбуються. Таким чином, Вона зауважує, що під час свята, у тій взаємній радості, щось трапилось: було щось, що могло зіпсувати свято. І, підійшовши до Свого Сина, Вона промовляє єдині слова, які чуємо: “Не мають вина” (Ів. 2, 3), – мовив проповідник.– Так само Пречиста Діва Марія прямує через наші села, нашими вулицями, площами, через наші доми, лікарні. (…) Вона є Тією, Яка переходить через усі наші родинні проблеми, через ті, які видається заглушують наші серця, щоб підійти до вуха Ісуса й сказати: “Поглянь, вони не мають вина”».

Папа Франциск підкреслив, що Пресвята Богородиця не мовчить, Вона підходить до весільних слуг і переконує, що вони повинні зробити все те, що Ісус їм скаже (див. Ів. 2, 5). Як бачимо, Пречиста Діва Марія є жінкою небагатьох, але дуже конкретних слів. Вона підходить також і до кожного із нас, щоб сказати нам цих же декілька важливих слів: «Робіть те, що Він вам скаже».

Проповідник зауважив, що чудо з перетворенням води у вино в Кані Галилейській розпочалось від того моменту, коли слуги наблизились до кам’яних посудин з водою, що були призначені для ритуальних юдейських очищень. Також і кожен з нас може стати учасником чуда тоді, коли наблизиться до джерела духовного очищення.

Місцевість Ікіке, що в перекладі означає «земля мрій», продовж своєї історії гостинно приймала людей різних народів та культур, які були змушені залишити свої власні домівки та рідних. Кожне таке залишення рідного дому та близьких людей ґрунтується на надії знайти краще життя, але, як знаємо, воно також позначене різними страхами, переживаннями та непевностями задля того, що чекає людину у чужій стороні. Ікіке – це місцевість, яка пригадує про велич чоловіків та жінок, цілих родин, які перед обличчям супротивностей, не піддалися та прямують далі, шукаючи кращого життя. Вони, зокрема ж ті, які змушені залишити свої домівки та рідних з причини браку найнеобхіднішого для життя, є іконами Пресвятої Родини з Назарету, яка була змушена перейти через пустиню, щоб змогти розпочати жити. «Ця земля є землею мрій, але зробімо так, щоб вона й далі була землею гостинності», – наголосив Папа, давши, що та гостинність повинна бути радісною, адже не існує християнської радості там, де зачиняють двері перед ближнім, або де кажуть ближнім, що їх є багато і що серед нас немає для них місця (пор. Лк. 16, 31).

Святіший Отець заохотив брати приклад з Пресвятої Богородиці та навчитись від Неї бути уважними до потреб наших ближніх; не боятись підійти до Ісуса і вказати Йому на те, що у цих людей «забракло вина»; будьмо уважними до всіх ситуацій несправедливості, які стосуються гідності людської праці, мігрантів і бідних та різних форм експлуатації, які виставляють наших братів та сестер на небезпеку втратити радість свята.

За словами Глави Католицької Церкви, потрібно також уподібнитись до весільних слуг, несучи іншим те, що маємо, а Ісус довершить наші старання; подаймо іншим нашу руку, будьмо солідарними із потребуючими, анґажуймося в діло справедливості; не будьмо закритими на мігрантів та на все те добро, яке вони несуть із собою. «Дозвольмо Ісусові довершити чудо, перетворюючи наші спільноти і наші серця на живий знак Його присутності, що є радісною та святковою, адже ми досвідчили, що Бог-з-нами, ми навчились гостити Його серед нас», – підкреслив Папа.








All the contents on this site are copyrighted ©.