2018-01-28 12:28:00

Папа: Якою ж великою є благодать мати такого Вчителя та Друга, як Ісус


Наслідувати Ісуса, Який об’являє Божу любов як словами проповіді, так і численними жестами уважності та допомоги хворим і потребуючим, заохотив вірних Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 28 січня 2018 р., євангельський уривок про зцілення біснуватого в капернаумській синагозі.

Святий Марко розповідає про те, як Ісус ввійшов у суботу до синагоги, щоб навчати. Слухачі були вражені Його словами, які не були схожі до тих, які вони чули зазвичай. «Книжники, – пояснив Святіший Отець, – навчали, але не повновладно. А Ісус навчає авторитетно, навчає як Той, Який має владу, об’являючись Божим Посланцем, а не просто людиною, яка повинна ґрунтувати своє навчання лише на попередніх традиціях».

Одночасно, Ісус показує себе «могутнім також у ділах». У синагозі був чоловік, опанований нечистим духом, який кричав: «Що хочеш від нас, Ісусе з Назарету? Прийшов мучити нас? Я знаю, ти – святий Божий!». Дух знає про силу Ісуса, Який наказав йому: «Замовкни та вийди з нього!». І цих кількох слів вистачило для того, щоб здобути перемогу над нечистим.

Свідки цих подій були вражені й налякані, запитуючи: «Хто це, що наказує нечистим духам, і вони слухають його». «Могутність Ісуса підтверджує авторитетність Його навчання, – вів далі Наступник святого Петра. – Він не лише промовляє слова, але й діє. Таким чином показує Божий задум словами та могутністю діл. В Євангелії ми бачимо, що Ісус під час Своєї земної місії, об’являє Божу любов як проповіддю, так і численними жестами уваги й підтримки хворим, потребуючим, дітям та грішникам».

Як зауважив Папа, Ісус передає нам світло, здатне просвітити шляхи нашого життя, іноді повиті темрявою, й дає сили, необхідні для того, щоб долати труднощі, випробування та спокуси. «Задумаймося над тим, якому великою благодаттю є для нас пізнання цього Бога, настільки могутнього і настільки доброго! Учителя та приятеля, Який показує нам дорогу й дбає про нас, особливо в потребах», – сказав Святіший Отець, побажавши:

«Нехай же Пречиста Діва Марія, Жінка слухання, допоможе нам зберігати всередині нас та назовні ту тишу, яка необхідна для того, щоб почути, серед гамору послань світу, найавторитетніше слово, яке лиш може бути: слово Її Сина Ісуса, що звіщає сенс нашого життя та визволяє нас від усіх форм рабства, також з полону лукавого».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа скерував свою думку до Афганістану, де напередодні в столиці місті Кабулі було скоєно теракт, що відібрав понад 100 життів, та кілька днів перед тим, також у Кабулі, напад на готель, серед загиблих від якого були також громадяни України.

«Доки афганський народ мусітиме страждати від цього нелюдяного насильства? Помолімося за всіх жертв і за їхні родини, молімося також за тих, хто в цій країні постійно трудяться на користь миру», – сказав Святіший Отець, зауваживши також, що цієї неділі відзначався Всесвітній день боротьби з проказою, закликавши до близькості й солідарності з ураженими цією недугою та молитися за тих, які їм допомагають і дбають про повернення до суспільного життя.

Єпископ Риму також привітав дітей і підлітків Католицької Акції Римської Дієцезії, які зібралися на площі з нагоди щорічного «Каравану миру». «Дякую вам за цю ініціативу. Будьте невтомними засобами миру й радості серед ровесників!» – побажав він, запросивши двох підлітків, що були поруч з ним, прочитати їхнє послання миру. Опісля на знак миру в небо було запущено різнокольорові кульки.








All the contents on this site are copyrighted ©.