2018-01-30 12:20:00

Папа: близькість і ніжність – це риси справжнього пастиря


Молімось за наших пастирів, щоб Господь дав їм благодать прямувати з людьми бути поруч з ними з Божою ніжністю і близькістю», –  закликав Папа Франциск під час Святої Меси, відслуженої в каплиці  резиденції «Святої Марти» у Ватикані у вівторок 30 січня 2018 р., роздумуючи над уривком з 5-го розділу Євангелії від святого Марка. Він вказав, що поведінкою справжнього пастиря є та, з якою Христос супроводжував Свій люд: конкретна близькість і ніжність, а не заскорузлість чи осуджування.

Згадані сторінки Євангелії розповідають два епізоди зцілення, – кровоточивої жінки та доньки Яіра – що показують, «яким був один із днів в житті Ісуса», який повинен бути зразком для пастирів, – єпископів чи священиків.

Святий апостол Марко описує, що знову «зібрався великий натовп довкола Нього» (Мк 5, 21), чи то вздовж доріг, чи на березі моря, й Ісус був стурбований: це так Господь обіцяв супроводжувати Свій люд, підкреслив Святіший Отець, перебуваючи серед нього:

«Ісус не відкриває бюро духовних порад з оголошенням: ˝Пророк приймає в понеділок, середу і п’ятницю від 3.00 до 4.00. Вхід коштує стільки-то, або, якщо хочете, можете дати пожертву˝. Ні, Він так не робить! Ісус навіть не відкриває лікарського кабінету під вивіскою: ˝Нехай хворі прийдуть того чи того дня, і будуть зцілені˝. Ісус іде до людей».

І це «образ пастиря, якого нам дає Ісус», наголосив Його Святість, розповідаючи про одного «святого священика, який так само супроводжував свій люд» і задля цього щовечора був «втомлений», але «реальною втомою, не уявною», втомою людини, «яка працює» і перебуває серед людей.

Далі Святіший Отець звернув увагу на те, що за Ісусом йшло «багато люду, що щільно тиснувся до Нього й доторкався».  Святий Марко п’ять разів вживає це слово і, за словами Папи, так стається також і під час душпастирських відвідин, люди доторкаються, аби отримати ласку, і пастир це відчуває. Ісус ніколи не відступає від такої близькості, навпаки, «платить» за Свої добрі вчинки «засоромленням і знущанням». Такою є «поведінка справжнього пастиря»:

«Пастир має бути помазаний у день своїх свячень: священицьких та єпископських. Але справжня олія, ота внутрішня, є олією близькості та ніжності. Пастиреві, який не вміє наблизитись, чогось не вистачає: можливо, він є господарем поля, але не пастирем. Пастир, якому не вистачає ніжності, буде жорстким, що б’є овець палицею. Близькість і ніжність – ось бачимо в цьому епізоді. Таким був Ісус».

Проповідник додав, що пастир, так, як Ісус, «закінчує свій день у втомі», стомившись «роблячи добро», і якщо його поведінка буде саме такою, то люди відчуватимуть живу присутність Бога. На закінчення Папа мовив:

«Сьогодні під час Святої Меси можемо молитись за наших пастирів, щоб Господь дав їм благодать прямувати разом з людьми, бути присутніми серед людей з великою ніжністю, з великою близькістю. І коли Божий люд знаходить свого пастиря, відчуває щось особливого, що можна відчути тільки в присутності Бога, – і, таким чином, закінчується євангельський уривок,  – вони були охоплені великим подивом. Подивом відчути в пастиреві Божу близькість і ніжність».

 








All the contents on this site are copyrighted ©.