2018-02-08 12:38:00

Папа: Грішник може стати святим, але не людина із зіпсованим серцем


Потрібно щодня пильнувати, щоб не віддалитись від Господа. До цього заохотив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у четвер, 8 лютого 2018 р. При цій нагоді Святіший Отець вказав на небезпеку ослаблення серця, яка загрожує кожному із нас.

Коментуючи біблійний уривок із першої книги Царів, що був прочитаний того дня під час богослужіння, та пригадуючи великі старозавітні постаті, Єпископ Риму зазначив, що цар Давид, незважаючи на те, що був великим грішником, став святим, натомість, великого царя Соломона Господь відкидає за його зіпсованість. Проповідник підкреслив, що з біблійного читання робимо висновок про те, що серце Соломона не було повністю з Господом, як у випадку з царем Давидом.

Глава Католицької Церкви зауважив, що відкинення Господом Соломона виглядає на перший погляд дуже дивною річчю, адже ми не зауважуємо за ним якихось аж надто великих гріхів, навпаки, він завжди був врівноваженим у житті. Натомість Давид мав складний життєвий шлях, його гріхи таки були великими. Однак, Давид стає святим, а Соломон, якого колись сам Господь похвалив за його прохання про мудрість для урядування, а не про багатства чи славу, віддаляється серцем від Бога. «Як це можна пояснити?» – запитує Папа, а відповідаючи на це запитання, вказує на те, що Давид, кожного разу, коли усвідомлював, що вчинив гріх, каявся і просив прощення, а от Соломон, про якого увесь світ говорив лише добре, віддалився від Господа, йдучи на іншими божками і не зауважуючи своєї зіпсованої поведінки.

Мова йде про ослаблення серця. Коли людина грішить, то зауважує це, кається, підіймається та прямує далі. Натомість ослаблення серця – це тривалий процес, коли людина помаленьку скочується вниз. Щось подібного трапилося і з Соломоном: приспаний славою, якою втішався, він вийшов на цю дорогу, яка повільно віддаляла його від Господа.

На переконання Папи Франциска, парадоксальним є те, що краще мати ясність у тому, що я впав у гріх, ніж повільне ослаблення серця. Адже воно провадить до зіпсуття, як це трапилось із царем Соломоном. «Чоловік і жінка із слабким чи ослабленим серцем, є переможеним чоловіком, жінкою», – наголосив Глава Католицької Церкви, із сумом зазначаючи, що процес ослаблення серця є сьогодні присутнім у житті багатьох християн. Іноді людина думає, що все гаразд, коли вона не впадає у важкі гріхи. Але слід придивитись до свого серця, чи воно завжди залишається вірним Господеві, чи воно сильне, чи я бува не скочуюсь поволі вниз?

За словами проповідника, кожен із нас може стати жертвою такого ослаблення серця. Тому, потрібно завжди бути пильними, чувати над своїм серцем, кожного дня бути уважним та прислуховуватись до того, що діється у моєму серці. А підсумовуючи Папа мовив: «Грішник може стати святим. Господь відкинув Соломона за його зіпсованість. Зіпсована людина не може стати святою. А до зіпсованості людина доходить через ослаблення серця».          








All the contents on this site are copyrighted ©.