2018-03-07 12:26:00

Папа: Христове відкуплення – безкоштовне


За Святу Месу не платимо: якщо хочемо, складаємо пожертву! Євхаристійна молитва була темою катехизи Папи Франциска, виголошеної під час загальної аудієнції у середу, 7 березня 2018 р., що відбувалася в залі Павла VI у Ватикані й по завершенні якої Святіший Отець перейшов до базиліки Святого Петра, аби привітатися з вірними, які не помістилися в залі.

Після принесення та приготування дарів, що було темою попередньої зустрічі, розпочинається Євхаристійна молитва, яка становить «центральний момент» Святої Меси, відповідаючи тому, що Ісус зробив під час Тайної Вечері, «склавши подяку» над хлібом і вином. В цій «урочистій» молитві Церква виражає «те, що чинить, коли служить Євхаристію, та мотив, задля якої служить її, тобто, причаститися з Христом, дійсно присутнім в освячених хлібі та вині».

Заохотивши люд піднести свої серця до Господа й скласти подяку, священик проказує цю молитву вголос, «від імені всіх присутніх звертаючись до Отця через Ісуса Христа в Святому Дусі». Значенням цієї молитви є те, що «увесь збір вірних єднається з Христом у прославі великих Божих діл та в принесенні жертви», адже «Христова жертва і Євхаристійна жертва – це одна і та сама жертва». А щоб єднатися, необхідно «розуміти». Ось чому Церква вирішила здійснювати цю відправу «мовою, яку люди розуміють».

Далі Святіший Отець вказав на те, що існують різні формули Євхаристійної молитви, які складаються «з характерних частин». Першою є префація, що є подякою за Божі дари, зокрема, за те, що Отець послав Свого Сина як Спасителя. Вона завершується виголосом «Свят, Свят, Свят Господь», який, зазвичай співається. Таким чином, «увесь збір єднає свій голос із голосом ангелів та святих, щоби прославляти Бога».

Далі йде призивання Святого Духа, аби Він «Своєю могутністю освятив хліб і вино». «Дія Святого Духа та дієвість слів Христа, промовлених священиком, вчиняють дійсно присутніми під видами хліба й вина Його Тіло та Кров, Його жертву, принесену на хресті один раз і назавжди». Папа підкреслив, що нам це об’явив Сам Ісус, і ми повинні прийняти це з вірою. Це «таємниця віри», як говориться після освячення.

«Відправляючи спомин Господніх смерті і воскресіння, в очікуванні Його повернення у славі, Церква приносить Отцеві жертву, що примирює небо і землю: приносить Христову пасхальну жертву, жертвуючись разом з Ним і просячи, силою Святого Духа, стати в Христі одним тілом і одним духом. Церква прагне єднатися з Христом і ставати з Господом одним тілом і одним духом. Такими є благодать і плід сакраментального святого Причастя: живимося Христовим Тілом, щоб ми, які його приймаємо, ставали Його Тілом, що сьогодні живе у світі», – сказав Святіший Отець, додаючи:

«Євхаристійна молитва просить Бога прийняти всіх Своїх дітей в досконалості любові, в єдності з Папою та єпископом, названими на ім’я, що є знаком служіння в сопричасті з вселенською та місцевою Церквою. Благання, як і жертва, представлені Богові за всіх членів Церкви, живих і померлих, в очікуванні блаженної надії на спільність у вічній небесній спадщині, разом з Пречистою Дівою Марією та святими».

У цьому контексті Глава Католицької Церкви наголосив, що «ніщо й ніхто» не є забутим в Євхаристійній молитві, як на це вказує прикінцеве славослов’я. «І якщо знаю якихось людей, родичів, друзів, які перебувають в потребі чи перейшли з цього світу до іншого, можу їх в цей момент у собі тихенько поіменно згадати, або ж написати їхні імена, щоб були сказані», – зауважив Папа. А тому, хто запитує: «Скільки коштує, щоб ці імена потрапили туди?» – він відповідає:

«Нічого! Чи зрозуміли це? Нічого! За Святу Месу не платиться. Меса – це Христова жертва, яка є безкорисливою. Відкуплення – безкоштовне. Якщо хочеш зробити пожертву, то зроби: але за Месу не платиться. Дуже важливо це зрозуміти».

Підсумовуючи, Святіший Отець зауважив, що така структурована форма молитви може нам здаватися дуже віддаленою, але якщо добре зрозуміємо значення жертви, то краще братимемо в ній участь. «Вона, у дійсності, виражає все те, що ми звершуємо в євхаристійному богослуженні й, крім того, навчає розвивати три наставлення, яких ніколи не повинно забракнути в Ісусових учнях», – сказав Папа, вказуючи на те, що ними є навчитися дякувати, зробити своє життя даром любові та будувати конкретну спільноту.








All the contents on this site are copyrighted ©.