2018-03-09 14:32:00

Папа Франциск про Сповідь і розпізнавання покликання


Бути свідками милосердя та уважними й смиренними слухачами молоді та Божої волі, шануючи сумління та свободу каяників, закликав Папа Франциск молодих і майбутніх священиків, які брали участь у тижневому курсі про сповідництво, організованому Апостольською Пенітенціарією, приймаючи їх у п’ятницю, 9 березня 2018 року.

З огляду на наближення Синоду Єпископів, присвяченого молоді, тема цьогорічного курсу була зосереджена, зокрема, на зв’язкові між Сповіддю та розпізнаванням покликання. Думкам про це Святіший Отець присвятив своє слово, звертаючи увагу на те, що його співрозмовники «мають перевагу бути молодими», а тому можуть переживати Святу Тайну Примирення як «молодь серед молоді», адже нерідко вікова близькість сприяє діалогові.

«Це може становити полегшення та обставину, яку слід відповідно переживати, щоб будувати справжні християнські ідентичності. Однак, це також стан, не позбавлений обмежень, а навіть перешкод, адже ви перебуваєте на початку свого служіння, а тому мусите ще набути отой весь багаж досвіду, який досвідчений сповідник має після десятиріч вислуховування каяників», – зауважив Святіший Отець, розпочинаючи роздуми про те, як слід переживати цю обставину.

Насамперед, за словами Глави Католицької Церкви, що посилався на ствердження святого Томи Аквінського, потрібно відкривати «інструментальний вимір» служіння, пам’ятаючи про те, що «священик, який сповідає, не є джерелом милосердя і благодаті», але «хоч і не замінним, але лише їхнім засобом». Усвідомлення цього сприятиме пильності, аби уникати загрозу ставати «панами сумлінь», особливо, щодо молоді, «особистість яких ще формується, а тому дуже легко піддається впливам».

«Пам’ятати про те, що ти є та повинен бути лише засобом примирення – це перша передумова настановлення смиренного слухання Святого Духа, що гарантує справжні зусилля розпізнавання. Бути засобом не применшує служіння, а навпаки, є його повним здійсненням», – сказав Папа, продовжуючи:

«По-друге, необхідно вміти вислухати запитання перед тим, як пропонувати відповіді. Давати відповіді, не переймаючись слуханням запитань молоді, й без того, щоби там, де це потрібне, не пробуджувати автентичних питань, є помилковим наставленням».

Як підкреслив Святіший Отець, сповідник покликаний «бути людиною слухання», що стосується як «людського слухання каяника», так і «божественного слухання Святого Духа». І коли справджуються два згадані елементи, то сакраментальна розмова дійсно може «відкритися на цей розсудливий та молитовний шлях, яким є розпізнавання покликання».

«Кожна молода людина повинна мати змогу почути Божий голос як у своєму сумлінні, так і через слухання Божого слова. Й на цій дорозі важливо знайти супровід мудрого сповідника, який, іноді, на прохання молоді й ніколи не нав’язуючись, може стати духовним отцем. Розпізнавання покликання – це, насамперед, читання знаків, які Бог вже поставив у житті молодої людини через її якості та особисті схильності, через зустрічі та через молитву», – вів далі Папа, стверджуючи що завдяки цьому сповідь стає «упривілейованою нагодою для зустрічі, аби обоє – каяник і сповідник – увійшли в слухання Божої волі, відкриваючи, яким є Його проект, незалежно від форми покликання».

У цьому контексті Святіший Отець також підкреслив, що «покликання не збігається і ніколи не може збігатися з формою», адже це «вело б до формалізму». «Покликання, – наголосив він, – це самі ж взаємини з Ісусом: життєві та незамінні взаємини».

За словами Глави Католицької Церкви, різні визначення сповідника, як «лікар і суддя», «пастир і батько», «вчитель і вихователь» відповідають дійсності. Але у випадку молоді «сповідник покликаний бути, насамперед, свідком», свідком у значенні «мучеником», тобто, «спів-страждати за гріхи ближніх, як Ісус Христос» та бути «свідком милосердя», що є серцем Євангелія.

«Дорогі молоді священики, майбутні священики та сповідники, будьте свідками милосердя, будьте смиренними слухачами молодих людей та Божої волі для них, завжди шануйте сумління та свободу тих, які приступають до сповідальниці, бо Сам Бог любить їхню свободу», – закликав Папа.








All the contents on this site are copyrighted ©.