2018-03-29 19:14:00

Папа, вмиваючи ноги в’язням: Ісус ризикує з кожним із нас


Ісус прийшов, щоб служити нам. Він не «вмиває руки», як Пилат, але схиляється над загубленою вівцею, ризикуючи поранитися терням. На це завернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси «на Господній вечері», яку він відслужив у Великий Четвер 29 березня 2018 р. в римській в’язниці «Regina Coeli».

Святу Месу він відслужив на престолі, який привіз у подарунок для цього пенітенціарного закладу. Він зроблений у формі бронзової скульптури, що зображає пастиря, який виймає овечку, заплутану в хащах. Свого часу цю композицію створив скульптор Фйоренцо Баччі з нагоди свого 50-річчя та під час загальної аудієнції 12 листопада 2016 року подарував Святішому Отцеві.

Проповідь Папа розпочав зі слів, якими Ісус завершив Своє слово до учнів після вмивання ніг: «Я дав вам приклад, щоб і ви те саме чинили». Він зауважив, що вмивання ніг – це було служіння, виконуване невільниками чи слугами. Ісус виконує це служіння, «аби дати нам приклад того, як і ми повинні служити одні одним».

Далі проповідник нагадав, як одного разу двоє учнів, «щоі хотіли зробити кар’єру», попросили Ісуса про можливість зайняти важливі місця поряд з Ним. А Він «поглянувши на них з любов’ю, бо Він завжди на всіх дивився з любов’ю», відповів: «Не знаєте, про що просите». Спаситель зауважив, що начальники народів командують, заставляючи інших служити. «Згадаймо про цю епоху, про жорстоких імператорів, яким служили раби». «Не так хай буде між вами, – сказав Ісус. – Хто старший над вами, той повинен служити».

«Ісус перевертає історичний, культурний звичай тієї епохи, та й нашої також:щоб бути добрим керівником, той, хто командує, , повинен служити. Часто думаю про те, – не про теперішні часи, бо кожен ще живий і може змінитися, тож не можемо судити, але про історію, – якби численні царі, імператори, глави держав зрозуміли це Ісусове повчання й замість того, аби наказувати, бути жорстокими, вбивати людей, робити те, чого Він навчав, скількох війн вдалося б уникнути!» – сказав Святіший Отець.

За словами Папи, існують люди, які не сприяють такому наставленню: гордовиті, ненависники, зловмисники, але «ми покликані ще більше служити їм». Є також люди, які страждають, яких суспільство відкидає, але Ісус іде до них і каже: «Ти важливий для мене».

«Ісус приходить, аби служити нам. А знаком того, що Він служить нам сьогодні тут, у "Regina Coeli” є те, що Він захотів обрати 12 з вас, як 12 апостолів, аби обмити ноги. Ісус ризикує з кожним із нас. Знайте про це: Ісус – це Ісус, Ісус не є Понтієм Пилатом. Ісус не знає, що таке “вмити руки”, а лише вміє ризикувати! Погляньте на цю прекрасну скульптуру: Ісус схилився серед терня, ризикуючи поранитися, щоб підняти загублену овечку», – мовив Папа, додаючи:

«Сьогодні я, такий же грішник, як і ви представляю Ісуса, я є Ісусовим посланцем. Сьогодні, коли схилюся перед кожним з вас, подумайте: “Ісус ризикнув в особі цього чоловіка, цього грішника, щоб прийти до мене та сказати, що любить мене”. Ось що значить служіння! Таким є Ісус: Він ніколи не залишить і ніколи не втомлюється нам прощати».

Далі Святіший Отець, наслідуючи жест Ісуса під час Тайної Вечері, обмив ноги дванадцятьом в’язням. Це були вихідці з семи країн: 4 італійці, 5 філіппінці, 2 марокканці, молдаванин, нігерієць та сьєра-леонець. Восьмеро з них – католики, один – православний, інші – мусульмани та буддист.








All the contents on this site are copyrighted ©.