2018-04-11 14:01:00

Папа: Не забувайте христити дітей


Важливості Святого Таїнства Хрищення для життя у вірі присвятив Папа Франциск свою катехизу під час загальної аудієнції в середу 11 квітня 2018 р., розпочинаючи новий цикл роздумувань на тему християнського життя. В аудієнції взяли участь понад 22 тисячі прочан з усього світу.

Він вказав, що літургічний пасхальний час, що триває 50 днів, є дуже сприятливим для того, аби замислитись над християнським життям, яке із своєї природи походить від Самого Христа. «Насправді, ми є християнами мірою того, наскільки дозволяємо, щоб Ісус Христос жив у нас, – мовив Святіший Отець. – Звідки ж почати, щоб оживити це усвідомлення, як не від самого початку, тобто, від Святого Таїнства, яке запалило в нас християнське життя? Цим Таїнством є Хрищення. Христова Пасха, з її силою новизни, огортає нас через Хрищення, щоб перетворити в Його образ: охрищені належать до Ісуса Христа, Він є Господом їхнього існування».

Цитуючи Катехизм Католицької Церкви Папа вказав, що Хрищення – це фундамент усього християнського життя. Це перше із Святих Таїнств, адже воно є дверима, які дозволяють Христові оселитись в нашій душі, а нам –  зануритись у Його Таїнство.

«Грецьке дієслово ʺхриститиʺ означає ʺзануритиʺ, – пояснив Його Святість, додаючи, що купіль у воді є загальним обрядом для різних вірувань, виражаючи перехід від одного стану до іншого, є ознакою очищення для нового початку. Але для нас, християн, не повинно пройти непоміченим те, що якщо тіло має бути занурене у воду, то душа повинна бути занурена в Христі, щоб отримати прощення гріхів та сяяти божественним світлом. Силою Святого Духа Хрищення занурює нас у смерть і воскресіння Господа, затоплюючи в христильниці стару людину, опановану гріхом, який відокремлює від Бога, і зроджуючи нову людину, наново створену в Ісусі. В Ньому всі сини Адама покликані до нового життя».

Папа Франциск наголосив, що Хрищення є відродженням і додав, що кожен із нас, напевно, пам’ятає день свого народження, але сумнівно, чи кожен пригадує, коли його охристили. Тому він дав своєрідне «домашнє завдання»: дізнатись, коли ми були охрищені й назавжди запам’ятати цю дату, аби дякувати Господеві за те, що того дня Ісус прийшов до нашого життя, що до нашої душі ввійшов Святий Дух. Це річниця нашого відродження.

Воскреслий Ісус дав чіткий наказ Своїм Апостолам: «Отож, ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа» (Мт 28, 19). Завдяки купелі Хрищення, віруючі в Христа, стають зануреними в життя самої Пресвятої Тройці.

Занурюючи в Христа, Свята Тайна Хрищення вчиняє нас також членами Його Тіла, яким є Церква та учасниками Його місії в світі. Хрищення дозволяє Христові жити в нас і нам жити з’єднаними з Ним, щоб, кожен згідно із своїм станом, співпрацювати в Церкві для перетворення світу. Хрищення, прийняте тільки один раз у житті, освітлює все наше життя, спрямовуючи наші кроки до Небесного Єрусалиму.

На закінчення катехизи Святіший Отець окремо згадав хрищення дітей, яке практикується від найдавніших часів. «Дехто думає: навіщо христити дитину, якщо вона й так нічого не розуміє? Сподіваємось, що коли підросте, зрозуміє й тоді сама зможе попросити хрищення, – сказав Папа. – Але це означає не мати довір’я до Святого Духа, адже коли уділяємо Тайну Хрищення дитині, в неї входить Святий Дух і Він вчиняє те, що в дитині зростають та розвиваються християнські чесноти. Завжди необхідно давати таку можливість усім дітям, щоб вони мали в своїй душі Святого Духа, Який би керував ними в житті. Не забувайте христити дітей!» Папа також підкреслив, що ніхто не заслуговує Хрищення, яке є безкорисливим даром для всіх, як для дорослих, так і для новонароджених.








All the contents on this site are copyrighted ©.